Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Fenomén menom smoothie: Je naozaj tak (ne) zdravé, ako si myslíme?

Je skvelým pomocníkom vo chvíli, keď nás tlačí čas a nemôžeme si tak dovoliť plnohodnotné raňajky. Oceníme ho aj pred alebo po tréningu. Je ale naozaj také zdravé, ako si myslíme? Nasledujúce riadky budú venované fenoménu menom smoothie - rozmixovaná zelenina a ovocie, na ktorých si tak radi pochutnávame. Odkiaľ sa smoothie vlastne vzalo a aké sú jeho (ne) výhody? Čítajte ďalej a dozviete sa to!

Niečo málo z histórie smoothie ...

Málokto tuší, že najrôznejšie ovocné a zeleninové pyré konzumovali ľudia v Stredomorí už pred niekoľkými stovkami rokov. Oficiálny vznik smoothie sa však datuje až k roku 1930, kedy svetu predstavil svoj unikátny vynález istý Stephen Poplawski - Američan s poľskými koreňmi.

Ten uviedol na trh prvý kuchynský mixér, na ktorý o päť rokov neskôr nadviazal Fred Osius. Ten mixér vylepšil a vyhlásil, že vynález znamená "prevrat v konzumácii amerických nápojov". Vtedy možno ešte netušil, ako pravdivá jeho predpoveď bola.

S vynálezom praktického kuchynského mixéra nadobúdala príprava smoothie na popularite. Absolútny boom ale smoothies zažili až v 60. rokoch a to s príchodom makrobiotiky. Propagátorom mliečnych šejkov a ovocného smoothie bol okrem iného napríklad aj populárna kulturista Arnold Schwarzenegger.

Ovocné a zeleninové kokteily však dostali svoje meno až vďaka mladíkovi menom Steven Kuhnau, ktorý trpel neznášanlivosťou laktózy. Pretože si tak nemohol pochutnávať na mliečnych koktailoch ako jeho vrstovníci, začal si pripravovať vlastné nápoje z ovocia a zeleniny. A keďže sa jeho nápoje stali prakticky cez noc fenoménom, rozhodol sa otvoriť podnik s názvom "Smoothie king".

Prečo je smoothie (ne) zdravé

Samotné nápoje z ovocia a zeleniny vo finále nemusia byť tak zdravé a telu prospešné, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Problémom môže byť vysoký obsah cukru, v tomto prípade fruktózy, ale aj skutočnosť, že smoothie považujeme skôr za nápoj, než za bežné jedlo.

Navyše naše telo je zvyknuté na trávenie rozžutej (nie rozmixovanej) potravy, čo môže u citlivejších jedincov konzumujúcich smoothie vyvolávať nepríjemné tráviace ťažkosti.

Preto je dobré sa aj v tomto prípade držať známeho pravidla "všetko s mierou" a smoothie pripravovať ideálne zo sezónnych a čo najmenej sladkých surovín. Zároveň by sme sa nemali spoliehať len na tohoto tekutého spoločníka, ale vytvoriť si radšej plnohodnotný jedálniček plný čerstvého ovocia a zeleniny, strukovín, vlákniny a zdravých tukov.

Ako na dokonalé smoothie?

V prvom rade je dobré zaobstarať si smoothie maker alebo mixér s dostatočným výkonom, ktorý nájdete napríklad v ponuke značky Zelmer. Tento praktický pomocník vás dostane úctyhodným výkonom (500 W), dostatočne priestrannou nádobou s objemom 1,5 litra, dvoma rýchlosťami, pulznou funkciou a hlavne štyrmi výkonnými čepeľami z nerezovej ocele.

Keď k vyššie uvedenému pripočítate ešte jednoduchú údržbu a protišmykové nôžky pre maximálnu bezpečnosť, len ťažko budete hľadať konkurenta. V tomto mixéri značky Zelmer tak jednoducho pripravíte najrôznejšie koktejly, nápoje, ľadovú drť, základ chutných omáčok aj spomínané smoothie.

Na prípravu smoothie môžete použiť celú škálu surovín - od zeleniny, ovocia, až po oriešky, koreniny alebo najrôznejšie mliečne výrobky. V ideálnom prípade však vyhľadávajte čerstvé a sezónne potraviny s minimálnym obsahom cukrov. Nebojte sa netradičných kombinácií, ktoré síce môžu na papieri vyzerať podivne, no vašim chuťovým pohárikom a hlavne telu príjemne zalahodia.

Pošlite článok známemu