Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Najčastejšie otázky o vákuovaní potravín- nájdite svoju odpoveď

Aké vákuovacie metódy existujú?
Najčastejšie využívanými metódami je vákuovanie do fólií, vákuovacích boxov a vákuovacieho džbánu.
Vákuovanie do fólií je veľmi efektívny, jednoduchý a rýchly proces konzervovania potravín. Funguje na princípe odsatia vzduchu z vákuovej fólie naplnenej potravinami a následným zaletovaním spoja. Na tento proces vákuovania sa vyuužívajú tzv. vákuovacie sety pozostávajúce z vákuovačky/letovačky a vákuovacej fólie.  
Vákuovanie potravín pomocou vákuovacích boxov predstavuje rýchly spôsob uskladnenia nielen pevných, ale aj tekutých jedál. Tento spôsob vákuovania sa nezaobíde bez elektrickej alebo mechanickej vákuovacej pumpy, ktorou je potrebné odsať všetok vzduch z vákuovacieho boxu.
Vákuovací džbán je jedným z moderných spôsobov predĺženia životnosti nápojov z čerstvého ovocia či zeleniny. Funguje na rovnakom princípe ako vákuovacie boxy, preto je potrebné zaobstarať si k nemu taktiež vákuovaciu pumpu.
Ako sa predĺži životnosť potravín po vákuovaní?
Uchovávanie potravín

Ako funguje vákuovanie vo vákuovacích boxoch?
Vákuovací box sa skladá z poloykarbonového viečka - uzáveru, silikónového tesnenia, ABS roštu (nie vždy), ktorý sa umiestňuje na dno dózy a do samotnej nádoby. Vo veku je časový indikátor a ventil, ktorým sa vysáva vzduch za pomoci vákuovacej pumpy. Pumpa pozostáva z rukoväte, tela a piestu, ktorý sa prisaje k otvoru na veku vákuovacieho boxu a následne vysaje všetok nadbytočný vzduch v nádobe. V momente, keď je všetok vzduch odsatý, elektrická vákuová pumpa sa automaticky vypne. Pri elektrickej aj mechanickej vákuovacej pumpe je indikátorom správne zavákuovaného boxu silikónový ventil, ktorý sa vtiahne smerom do nádoby.

Z akého materiálu sú vyrobené vákuovacie boxy?
Vákuovacie boxy značky Status sú vyrobené z kvalitného polykarbonátu, ktorý sa využíva aj na výrobu okien v lietadlách, nakoľko je tento materiál schopný odolať vysokému tlaku. Vďaka tomu sú pevné a odolné voči nárazom či pádom, vhodné na uskladnenie v mrazničke, umývanie v umývačke riadu či použitie v mikrovlnnej rúre.  

Ako zistím, že som potraviny v boxe zavákuoval/a správne?
Pri funkcii automatického vákuovania (prístroj samočinne vytvorí vákuum a zastaví proces vákuovania, keď je dosiahnutý požadovaný podtlak). Pri funkcii ručného vákuovania pre uchovávanie citlivých a vlhkých potravín (proces vákuovania zastavíme ručne, keď usúdime, že je vysávaného vzduchu dosť). Správnosť vákuovania si môžete overiť skontrolovaním silikónového ventilu. Pri správnom zavákuovaní bude ventil stlačený smerom dovnútra boxu.

Môžem do jedného vákuovacieho boxu vložiť viacero druhov potravín?
Na uskladnenie viacerých druhov potravín v jednom boxe slúžia tzv. rozdeľovacie prepážky, ktoré sa do boxu naskladajú buď horizontálne alebo vertikálne. Tieto prepážky zabezpečujú maximálnu izoláciu viacerých druhov jedál a stabilitu jednotlivých vôní, čo znamená, že vône z viacerých jedál sa vnútri jednej nádoby nemiešajú.

Pošlite článok známemu