Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Najlepšie európske značky kávy alebo kde sa berú kávové delikatesy

Mnohí z nás si začiatok nového dňa nevedia ani len predstaviť bez svojej rannej kávy. Jej chuť a výrazná aróma nás už prenasledujú takmer od nepamäti. Ak patríte medzi milovníkov kávy, potom sú nasledujúce riadky venované práve Vám – jej priaznivcom a pravidelným, ale aj príležitostným konzumentom. Ovšem nie každá káva, ktorá sa nám dostane na stôl, je kvalitná a označenie „káva“ si mnohé a mnohokrát ani nezaslúžia. Ako poznať kvalitnú a chutnú kávu od lacnej napodobneniny, ktorá nemá s týmto nápojom takmer nič spoločné? Ako kávu správne nakupovať a skladovať? O tom všetkom budú nasledujúce riadky.
Niečo málo z histórie kávy
     Zemou pôvodu rastliny s názvom kávovník je považované dnešné územie Etiópie – oblasť Kaffa a Jemenu. Kávovník tu rástol divoko a jeho účinky podľa dávnej legendy údajne prvýkrát spozoroval bača, ktorý pásol kozy. Pásli sa v blízkosti tejto magickej rastliny. Kozy boli nekľudné a divoké. O tieto dojmy sa pastier následne podelil s miestnymi mníchmi, ktorí magické účinky kávovníku využili pri dlhodobých večerných modlitbách. Nápoj, ktorý ich mal udržať v bdelom stave, pripravovali z listov aj zo samotných plodov. Až neskôr prišli nato, že najväčšiu koncentráciu účinných látok v sebe ukrývajú práve semena tejto rastliny.

Zber kávy Ebenica

Čas vs. kávovník
     Rastline kávovníka sa najviac darí v subtropickom pásme, kde dorastá do veľkosti kríka, vzácne aj do veľkosti menšieho stromu. Rastlina si vyžaduje teplotu okolo 18 – 20 stupňov a vlhkú klímu. Kvalitu semien môže značnou mierou ovplyvniť, v krajnom prípade aj ohroziť priame slnečné žiarenie alebo prudký vietor. Kávovník je pre svoje špecifické nároky na pestovanie často vysádzaný v multikultúrach spoločne s banánovníkmi a kukuricou. 

Nie je odroda ako odroda
     V dnešnej dobe rozoznávame zhruba 50 rôznych druhov káv. Medzi najväčších producentov patrí Austrália, Brazília, Dominikánska republika, Ekvádor, Etiópia, India, Kuba a Peru. Každá odroda je niečím špecifická, ovšem rozdiely v nej poznajú iba ozajstní znalci. Medzi najznámejšiu kávovníkovú odrodu patrí odroda Robusta a Arabika. Robuste sú prisudzované nižšie aromatické vlastnosti, preto je určená najmä príležitostným kávičkárom, ktorí si radi z času na čas pochutnajú na cenovo dostupnej verzii kvalitnejšej kávy. Arabika je oproti Robuste kvalitnejšia, ale taktiež drahšia. Pestovanie tejto odrody je totiž značne komplikované a proces spracovania kávových zŕn je pomerne zdĺhavý a náročný. Ak si však chcete pochutnať na skutočne kvalitnej káve, vynikajúca svojou arómou je Arabika, ktorá je istotou.

Zozbieraná káva Ebenica

TOP európska značky kávy
     Európske značky káv od nepamäti zvádzali boj so značkami talianskymi. Taliansko bola pochopiteľne vždy o krok vpredu. Zlom však nastal v roku 2013, kedy pomyselnú zlatú medailu získala káva EBENICA, ktorej majiteľmi sú Slováci. Ebenica úspešne bojovala s velikánmi, ako napr. Italian Passion Espresso alebo bolognese Massimo a s celkovými 90 bodmi obsadila hneď s 3 produktmi rady Ebenica krásne 7., 8. a 9. miesto. Konkrétne sa jednalo o kávovú špecialitu Ebenica Intensivo, Ebenica Harmonelle a Ebenica Piano. Čo by ostatní dali za aspoň jedno umiestnenie v TOP 10? Viac informácií o celosvetovom hodnotení kávy Coffee Review je součásťou tohto článku.  

Káva pre každého
Šálka kávy Ebenica     Nepatríte medzi vášnivých milovníkov kávy z dôvodu nejakého tohto zdravotného obmedzenia, ktoré Vás v pití klasickej kávy limituje? A viete, že dnes sa už vyrábajú aj kávy bez kofeínu, vhodné pre tehotné ženy alebo osoby s kardiovaskulárnymi problémami? Z obrovského množstva kávových špecialít si dnes už vyberie takmer každý! Čo tak vyskúšať kávu Elicsire Signatura Alpha Classica, ktorá patrí medzi typických zástupcov kvalitných káv pre kancelárske automaty? Alebo snáď po káve Elicsire Ebenica Mammie, ktorá je vhodná najmä pre tehotné a kojace ženy? Vsadenie na istotu je taktiež Elicsire Ebenica Cardiac, ktorej už samotný názov hovorí, že je určená najmä pre kardio pacientov alebo osobám, ktoré nemôžu po klasickej káve s obsahom kofeínu zaspať. Kávových špecialít je naozaj veľké množstvo a je iba na Vás, ktorá z nich sa stane Vašou obľúbenou a favoritom.

Ako poznať skutočne kvalitnú kávu?
     V prípade, že si chcete pochutnať na skutočnej kávovej lahôdke, tak zabudnite na instantné kávové napodobneniny alebo pomleté zrna. Vždy vsádzajte na celé kávové zrnká alebo na čerstvo pomleté zrná. Vždy vsádzajte na celé kávové zrnká, ktoré Vás prilákajú nielen svojou vôňou, ale taktiež čokoládovou farbou a matným vzhľadom. Namletá káva svoju arómu stratí zhruba po 15 minútach od namletia. Preto, ak máte tú možnosť, siahnite po zrnkách kvalitných odrôd, ktoré si pomeliete sami doma.

Ebenica kávy

Při uchovávání kávy neudělejte chybu!
     Vybrali ste si kvalitnú odrodu kávy, pekné zrnká a tešíte sa na každodenný ranný rituál, kedy si budete užívať jedinečnú arómu a silnú chuť tohto božského nápoja? Potom sa vyvarujte chýb pri skladovaní kávových zrniek, ktoré majú za následok zhoršenie ich kvality. Okrem straty arómy sa môžu do zrniek pustiť najrôznejšie druhy nežiadúcich návštevníkov a v prípade vysokej vlhkosti taktiež plesne alebo huby. Kávové zrná preto uchovávajte v kvalitnej vákuovej dóze, ktorá do svojich útrob nevpustí vzduch ani vlhkosť. Pokiaľ nechcete kupovať niekoľko dóz na rôzne druhy potravín alebo káv, môže sa Vám hodiť tento praktický pomocník. S jeho pomocou dokonale utesníte všetky druhy sáčkov. Jedine tak máte istotu, že bude konzumácia rannej kávy skutočným zážitkom, ktorý si budete pripomínať zas a znova.

Pošlite článok známemu