Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Pripravte si jedlo na celý týždeň dopredu! S vákuovacími boxami je to hračka

Vákuovanie potravín predstavuje jeden z najefektívnejších spôsobov ich skladovania. Potraviny uložené vo vákuovacích boxoch a dózach totiž vydržia až päťkrát dlhšie ako potraviny, ktoré uložíte do chladničky len tak. Navyše máte neustály prehľad o trvanlivosti (a napokon aj zásobách potravín), takže obmedzíte ich plytvanie, s čím neodmysliteľne súvisí aj finančná úspora. Navyše si môžete pripraviť jedlo aj na niekoľko dní dopredu.
Aké potraviny sú na vákuovanie vhodné?
Všeobecne je možné vákuovať prakticky čokoľvek. Napríklad ovocie a zelenina vydrží vnútri vákuových dóz Status 2x - 5x dlhšie čerstvé. Čo sa týka nakrájaných údenín alebo salám, ich životnosť sa vďaka vákuovaniu predĺži na desať dní (oproti bežne odporúčaným trom). Syry sú na tom dokonca ešte lepšie. Tie môžeme skladovať až po dobu dvadsiatich piatich dní. Špecifickou kategóriou je tiež pečivo, ktoré sa spravidla pár dní po nákupe stane nepožívateľnou gumovou hmotou. Vďaka vákuovaniu vydrží chlieb alebo rožky, či iné druhy pečiva až osem dní! Vákuovať navyše nemusíte len klasické potraviny, ale aj nápoje. Napríklad otvorené a nedopité víno vydrží v bežnej fľaši uskladnenej v chladničke maximálne tri dni. Vákuovanie dokáže jeho trvanlivosť predĺžiť až na pätnásť dní. To isté platí aj pre nesýtené nápoje, pri ktorých je pôvodná sedemdňová trvanlivosť predĺžená na dvadsať dní. A takto by sme mohli pokračovať ďalej ...

Status vákuovanie

Čo sa deje s potravinami vo vákuovacej dóze

Možno vám v súvislosti s vyššie uvedeným napadá, ako sa vlastne potravina vo vákuovacej dóze alebo boxe značky Status správa a čo ovplyvňuje jej životnosť. Tajomstvo spočíva v samotnej dóze, ktorá sa skladá z leteckého skla odolávajúceho teplotám od -30 ° C do 130 ° C, polykarbonátového viečka, silikónového tesnenia a často tiež z ABS roštu, ktorý sa umiestňuje na dno dózy.

Viečko je doplnené „dátumovníkom“, takže si ľahko nastavíte, kedy ste potravinu do dózy ukladali. Súčasťou viečka je aj ventil, ktorým sa za pomoci mechanickej alebo elektrickej vákuovej pumpy odsáva prebytočný vzduch. Vnútri nádoby je tak vytvorené vákuové prostredie, ktoré zabraňuje množeniu a rastu baktérií alebo plesní. Potraviny tak zostanú dlhšie čerstvé, chutné a nenasajú pachy alebo vlhkosť z okolia (napr. chladničky či mrazničky).

Status vákuovanie

Pripravte si jedlo aj na celý týždeň
A ako prebieha samotné vákuovanie potravín? Ide o nesmierne jednoduchú a intuitívnu záležitosť, ktorá vám zaberie spravidla pár minút. Aby potraviny a nápoje vydržali čerstvé pokiaľ možno čo najdlhšie, je potrebné vákuovať ich čerstvé a zohriate na izbovú teplotu.

Jednoducho potravinu alebo uvarený a vychladený pokrm do dózy umiestnite, nasadíte viečko, zaklapnete a pomocou čerpadlom odsajete všetok prebytočný vzduch. Nezabudnite si na veku nastaviť dátum vákuovania! Takto upravenú potravinu následne môžete uložiť do chladničky, mrazničky alebo špajzy. Pokrm vo vakuovacej dóze si potom môžete priniesť do práce alebo na čerstvý vzduch, kde si na ňom jednoducho pochutnáte.

Myslite ekonomicky a ekologicky
Vákuovanie je hudbou budúcnosti a predstavuje zaujímavý spôsob, ako udržať potraviny dlhšie chutné a čerstvé. Navyše ide o jednu z alternatív, ktorá má za cieľ znížiť objem skazených a vyhodených potravín, čo predstavuje významný sociálny, ekologický a ekonomický problém súčasnej spoločnosť. Začnime sa preto správať zodpovedne nielen k sebe, ale predovšetkým k okoliu. Stačí k tomu jediné - zmeniť zabehnuté stereotypy a návyky a využiť výhody, ktoré vákuovanie potravín ponúka.

Pošlite článok známemu