Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Recept domáce Tagliolini s robotom Kenwood alebo naučte sa pracovať s nadstavcom na výrobu cestovín

Petra Malá

16.03.2015

Chcete svojich priateľov príjemne prekvapiť, keď k vám zase prídu na návštevu? Myslíte, že už bolo dosť tak fádneho občerstvenia, ako sú chlebíčky alebo jednohubky? A čo takto naservírovať im fantastickú večeru s nádychom Talianska? S nadstavcami pre výrobu cestovín k robotom Kenwood to nie je žiadny problém. So svojím netradičným riešením pohostenia budete mať v každom prípade úspech.
Cestoviny, aké ste ešte nejedli
     Milovníci cestovín ich doma nemôžu oželieť, skrátka sa musia stať súčasťou ich výbavy. Reč je o nadstavcoch na výrobu cestovín k robotom Kenwood. Samozrejme, v regáloch obchodov je toľko druhov cestovín od tých najlacnejších až po tie najdrahšie a kvalitné, z ktorých sa mnohokrát len ťažko vyberá. Nemusíme snáď ale pripomínať, že tie najpoctivejšie pochúťky si vždy vyrobíte len vy sami doma. A nie je to nijak zložité.

     Pre výrobu takých cestovín, ktoré nikde v obchode nezoženiete, potrebujete predný nadstavec Kenwood , ktorý je kompatibilný s robotom Kenwood. V ponuke sú hneď 4 modely: nadstavec AT 971 na výrobu tagliatelle, AT 972 na výrobu tagliolini, nadstavec AT 973 na výrobu trenette a nadstavec AT 974 na výrobu neobyčajne chutných špagiet. Nadstavce rady AT sú kompatibilné s robotmi Kenwood Chef a Major s predným úzkopásmovým výstupom.

     Zvoliť si môžete taktiež ľubovoľné doplnky k rade KMIX – tie poznáte podľa označenia AX, napríklad AX970, AX971 a pod. alebo set nadstavcov pre prípravu domácich cestovín MA830, ktorého kúpa je výhodnejšia než zaobstaranie každého nadstavca zvlášť.

Kenwood kMix

     Aby ste vedeli, ako správne vyberať vhodné príslušenstvo k svojmu robotu Kenwood, stiahnite si prehľadnú infografiku a nechajte sa inšpirovať.

Prečo tagliolini? Sú nevšedné a na tanieri zaujmú
     Od detstva nám mamičky, babičky aj kuchárky v školských jedálňach servírovali v najrôznejších podobách špagety, kolienka alebo vrtule. Všetky chutili rovnako a o iných cestovinách sa nám asi ani nesnívalo. Na šťastie si dnes môžeme vyrobiť svoje vlastné a byť si istí ich poctivosťou a pôvodom. Tagliolini navyše zaujmú aj svojím netradičným vzhľadom.

     A kde sa tagliolini vzali? Pojmy tagliolini a tagliatelle pochádzajú z talianskeho výrazu tagliare – rezať. Ich pôvod by sme našli v talianskych oblastiach Emilia-Romagna a Marche. Tagliatelle si môžeme predstaviť ako dlhé ploché rezance široké 0,65-1 cm. Tradične sa podávajú s najrôznejšími omáčkami, napríklad s bolonskou. Zmienené tagliolini sú jednou z variant tagliatelle – bývajú rovnako dlhé, ale tenšie a majú kruhový profil.

     Tieto cestoviny sa obvykle podávajú čerstvé, preto mávajú porézne hrubú štruktúru a hodia sa k ním husté omáčky z hovädzieho, teľacieho a bravčového mäsa, je vhodné servírovať ich aj s omáčkou z králika. Zvoliť môžeme aj odľahčené alebo čisto vegetariánske varianty.

tagliolini

Tagliolini so smotanovou omáčkou, špenátom a kuracím mäsom
     Ak ste sa stali pyšnými majiteľmi nadstavca na výrobu cestovín, môžete ihneď vyskúšať jeden populárny recept – domáce tagliolini s omáčkou, špenátom a kuracím mäsom.

Potrebné ingrediencie:
- kuracie prsia
- 1 kelímok smotany
- 100 g tvrdého syra
- 300 g špenátu
- 2 menšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- bazalku, olivový olej, soľ
- múku z tvrdej pšenice
- hladkú múku
- vajce
- biele víno
- parmezán

Postup:
- Najprv si pripravíme s pomocou robota Kenwood a potrebných nadstavcov tagliolini. Vždy je potrebné pripraviť cesto na valčeku na ploché cestoviny AT970, na ktorom vytvoríme pláty cesta. Potom nasadíme krájač a vkladáme pripravené pláty. Ešte lepšie je pred vkladaním do krájača narezať cestovinové pláty na úseky dlhé 25-30 cm.
- Na rozpálenom oleji restujeme pokrájanú cibuľku a kuracie mäso nakrájané na kostičky.
- Pridáme soľ, cesnak, špenát a bazalku.
- Po chvíľke restovania všetko zalejeme smotanou a trochou bieleho vína, ďalej dusíme.
- Zmes môžeme zahustiť trochou múky rozmiešanej vo vlažnej vode.
- Zasypeme zmes tvrdým syrom.
- Ako náhle je zmes hotová, zmiešame ju s cestovinami, dochutíme parmezánom a ozdobíme lístkami bazalky.
Tip: Mäso si môžete vopred aj naložiť do korenia, ktoré máte radi. Perfektne vám k jeho uchovaniu po dobu naloženia poslúži Status Barbecue Set.

Staňte sa v kuchyni majstrami v tom, čo robíte
     Oslniť môžete napríklad aj s najrôznejšími drobnosťami, ktorými cestoviny doplníte. Pokiaľ milujete syr, môžete využiť napríklad univerzálne strúhadlo Status 150022, na ktorom bez seba menšieho rizika poranenia vlastných končatín nastrúhate napríklad vynikajúci parmezán, aj keď ho práve vyberiete z mrazničky. Pozrite sa na video, v ktorom sa vám strúhadlo Status predstaví!


     Ďalšou užitočnou vychytávkou, ktorú dosť možno pri príprave cestovín oceníte, je sekáčik na bylinky a korenie Status 180010. Každý z nás isto vie, že čerstvo nakrájané bylinky chutia najlepšie a najvýraznejšie. Tak prečo to nevyužiť a nepripraviť si jedlo naozaj dokonale chutné? Sekáčik Status 180010 si hravo poradí s pažítkou, kôprom, bazalkou, mätou, šalviou a veľa iných.

Tip: Pokiaľ budete váhať, aké príslušenstvo by sa vám najviac hodilo a o ktoré by ste  rozhodne nemali prísť, stiahnite si náš e-book zameraný na kuchynské roboty Kenwood, ich príslušenstvo a doplnky a načerpajte všetky informácie potrebné pre správne rozhodnutie.

     Obstaranie nadstavca na výrobu domácich cestovín je jedným z krokov, ktoré by mal učiniť každý milovník tohto neodolateľného pokrmu. Ako náhle budete tagliolini či iné cestoviny vyrábať a budete nimi prekvapovať sami seba či svojich blízkych, fantázii sa medze nekladú – vymýšľajte recepty, ktoré vám samotným prídu najlepšie. Začnite si čas v kuchyni užívať a nechajte sa pochváliť za dobre odvedenú prácu, s ktorou vám veľmi pomôže váš robot!

Pošlite článok známemu