Prečo ryža? Chutí, zasýti a je dostupná Ryža je obľúbená a hojne konzumovaná hneď z niekoľkých dôvodov. V rozvojových či chudobnejších krajinách je potravinou dostupnou takmer pre všetkých a navyše vďaka svojim výživovým hodnotám každého perfektne zasýti. Spojenie týchto dvoch faktorov z nej robí neoddeliteľnú súčasť, dalo by sa povedať základ stravy v niektorých krajinách, ktorých obyvatelia nemalí príliš na výber.
Ryža tvorí základ jedálnička asi pre 25 % obyvateľov sveta, je teda najdôležitejšou obilninou vôbec. Najväčšie množstvo ryže produkuje štandardne Čína a India.
Vo vyspelých krajinách má ryža taktiež svoje nenahraditeľné miesto. Jednak preto, že je cenovo dostupná, ale aj pre zmienené nutričné hodnoty. Neodmysliteľne patrí do zdravého jedálnička, aj keď by sme si mali dávať pozor na konzumované množstvo, zvlášť v prípade, že sme podľahli modernému životnému štýlu – práci pri počítači, nedostatku času na pohyb a cez mieru nezdravých potravín okolo. Zo 100 g ryže získame energiu asi 1500 KJ – tento údaj závisí na druhu ryže – z toho 80 % tvoria sacharidy, asi 7 % bielkoviny, necelé 1 % tuky.
V strednej Európe dlho tvorili základ jedálnička zemiaky, knedle a chlieb, a o ryži sa našim predkom mohlo len snívať. Dnes je však ryža bežnou súčasťou života každého Stredoeurópana.
Na rozdiel od obyvateľov chudobnejších krajín si môžeme vyberať a nebrať tú ryžu, ktorá nám príde „pod ruku“ ako prvá. Existuje totiž veľký počet druhov ryže, niektoré majú úplne výnimočnú a nezameniteľnú chuť. Jeden druh sa hodí k príprave rizota, iný na výrobu oleja či piva.
Ryža nie je len jedna Základné delenie ryže je jednoduché – ryža je horská a siata. Siatu ryžu poznáme z obchodov, horská ryža nemá toľko kvalitných zŕn, ale stále sa pestuje, pretože nie je natoľko náročná. Ryžu môžeme tiež rozlišovať podľa tvaru zrna na dlhozrnnú, strednozrnnú a guľatozrnnú. Miera zomletia zase ryžu rozdeľuje na lúpanú (biela ryža, vyznačuje sa vyšším glykemickým indexom), pololúpanú (natural) a nelúpanú. V obchodoch obvykle vidíme ryžu bielu, parboiled, natural, jazmínovú, patna, basmati alebo arborio a iné. Obecne sa odporúča ryža natural, ktorá má nižší glykemický index.
Glykemický index (GI) je veličina, ktorá určuje rýchlosť využitia glukózy z potravy telom konzumenta. Čím nižší je GI potraviny, tým menej dochádza k výkyvom hladiny cukru v krvi (nemáme teda napríklad takú chuť na sladké a nemáme behom polhodiny znovu hlad).
Ako si pripraviť ryžu jednoducho a rýchlo Že to nie je nič zložitého, uvariť ryžu klasicky? Ale koľkokrát sa vám už stalo, že ste ju rozvarili, alebo naopak naservírovali neuvážene skôr, než správne zmäkla? Iste nie len raz. Tomu je však koniec v každej kuchyni, ktorú dopĺňa ryžovar. Napríklad prístroj
Russell Hobbs Cook@Home, ktorý v sebe kombinuje ryžovar a
parný hrniec, v ktorom hravo pripravíte nie len ryžu, ale aj zeleninu alebo ryby a mäso. Vďaka príprave pokrmov v pare neprídete o nutričné hodnoty ako pri bežnom varení.
Samozrejmosťou je, že v ryžovare môžeme pripraviť akýkoľvek druh ryže a jednoducho si môžeme urobiť aj zeleninové rizoto – vybranú zeleninu, napríklad hrášok a kukuricu, stačí pridať k ryži, zaliať väčším objemom vody, zapnúť a potom už len čakať na výsledok.
2 tipy na kúzlenie s ryžovarom Ak zatiaľ ešte podliehate dojmu, že v ryžovare sa dá pripraviť len ryža, potom vás hneď vyvedieme z omylu. Vybrali sme pre vás 2 tipy, ako s ním kúzliť.
Domáca čokoládová ryža – inú už chcieť nebudete Budete potrebovať: ryžu, mlieko, cukor, vodu a štipku soli, na polevu potom maslo, čokoládu na varenie a trochu smotany
Postup: Do ryžovaru vlejeme vodu, vložíme ryžu a pridáme štipku soli. Ako náhle sa ryža začne variť, prisypeme do ryžovaru cukor a zalejeme ryžu mliekom. Ďalej varíme do zmäknutia. V malom hrnci rozohrejeme maslo, pridáme čokoládu a smotanu a miešame, dokiaľ zmes nezhustne. Nakoniec polevu pridáme na ryžu. Získame tak lahodnú mliečnu ryžu, ktorá vyjde lacnejšie než tá, ktorú si kupujeme v marketoch, a navyše nebude obsahovať látky, ktoré sa z jedálnička obvykle snažíme eliminovať – farbiva, sladidla, emulgátory, konzervanty a iné aditíva.
Zeleninové chipsy – mlsajte zdravo! Budete potrebovať: zeleninu podľa výberu nakrájanú na tenké plátky
Postup: Nakrájame vybranú zeleninu na tenké plátky a môžeme ju ľahko osoliť alebo okoreniť. Potom vložíme do ryžovaru a necháme tú najťažšiu prácu na ňom. Túto zdravú variantu chipsov si zamilujú aj vaše deti, ktoré inak možno majú k zelenine ďaleko.
Šikovný pomocník, ktorý vás prekvapí Ak ste si dosiaľ nezamilovali ryžu alebo ste vždy sklamaní z toho, že ju nepripravíte tak chutnú, ako to zvládnu kuchári v ázijskej reštaurácii, riešením môže byť práve ryžovar. Keď si navyše vyberiete model, ktorý kombinuje ryžovar s parným hrncom, jednoducho a rýchlo pripravíte veľkolepú a zdravú hostinu pre celú rodinu. Na vlastnej koži sa tak presvedčíte o tom, že nie len s ryžou si ryžovar poradí. Pripraviť vďaka nemu môžete trebárs aj zeleninové chipsy, rybu alebo iné mäso. Stačí len dať priestor fantázii.