Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Vákuovanie pre začiatočníkov: Vákuovanie rýchlych jedál vs. dlhodobé skladovanie

V predchádzajúcom článku zo série „Vákuovanie pre začiatočníkov“ sme si vysvetlili, ako pôsobí vákuum na potraviny a ako nám pomáha znižovať plytvanie (nielen) v domácnostiach. Takto vedomostne „podkutí“ sa môžeme posunúť o level vyššie a pozrieť sa na to, akú metódu vákuovania by sme mali vyskúšať ako prvú, kedy by sme mali zvoliť boxy a kedy fólie, prípadne čo robiť, ak potrebujeme zavákuovať zdanlivo nezávakuovateľnú potravinu.
Frekvencia „otvárania“
Existujú potraviny a jedlá, ktoré chceme mať k dispozícií nonstop. Typickým príkladom je chlieb, zelenina, ovocie, snack či obed. Jednoducho všetko, čo otvárame a konzumujeme na dennej báze. Na vákuové uskladnenie takýchto potravín je najvhodnejšie použiť vákuové boxy, z ktorých môžeme odsať vzduch pokojne aj niekoľkokrát denne. Vďaka tomu máme potraviny bezpečne „zakonzervované“ a pritom vždy dostupné. Boxy tiež ponúkajú väčšiu slobodu vo vákuovaní rôznych druhov potravín. Vákuovať môžeme tuhé, riedke aj sypké potraviny.

Status

Ale čo v prípade, že máme potravín nadbytok a potrebujeme ich uskladniť dlhodobo? Ako sme už v predchádzajúcich článkoch spomínali, klasické uskladnenie potravín v mrazničke síce do istej miery spomalí množenie baktérií, no kvôli pôsobeniu vzduchu vydrží potravina čerstvá kratšie ako v prípade zavákuovania. Aby sme uchovali potravinu čerstvú čo najdlhšie, mali by sme ju (ešte pred vložením do chladničky či mrazničky) zbaviť nadbytočného vzduchu. Vákuové boxy sú konštruované tak, aby sme ich mohli pohodlne skladovať v chladničke, ale aj v mrazničke. Problém však nastáva v prípade, ak v boxe skladujeme tekutiny. Tie môžu v mrazničke expandovať a následne poškodiť box. Preto je pre skladovanie potravín v mrazničke ideálne voliť tuhé potraviny, o ktorých vieme, že ich nebudeme dlhšiu dobu potrebovať. Takéto potraviny by sme následne mali zavákuovať do fólie pomocou vákuovačiek fólií. Vákuovanie do fólií je vhodné nielen pre tuhé, ale aj sypké, krehké či mäkké potraviny, čo je priamo závislé od funkcií daných vákuovacích systémov. Na časté vákuovanie do fólií by sme mali zvoliť fólie, ktoré vieme použiť opakovane, nie jednorazovo, čím šetríme nielen našu peňaženku, ale aj životné prostredie.   

Boxami a fóliami to však nekončí...
Boxy a fólie tvoria kýsi základ každého správneho „vákuovača“. Tí pokročilejší sa väčšinou začínajú obzerať po rôznych vychytávkach, ktoré by im umožnili vytvoriť vákuum aj tam, kde by sme to prioritne nečakali. Tak napríklad vákuovací džbán nám pomôže pohodlne zavákuovať ovocné šťavy či smoothie, vákuovacie veko hodíme na pohár s nedojedeným pudingom či detskou výživou, vákuovacími klikmi predĺžime životnosť zaváranín či konzerv a vákuovacou zátkou predĺžime životnosť nedopitého vína. Veríme, že už teraz máte svojich favoritov, ktorí si nájdu miesto aj u vás v kuchyni.

Ak sa vám tento článok páčil a bol pre vás užitočný, odporúčame sledovať aj ďalšie články zo série „Vákuovanie pre začiatočníkov“. V nasledujúcom článku sa pozrieme až na dno vákuovacích boxov...

Pošlite článok známemu