Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Vákuovanie pre začiatočníkov: Viete, čo všetko dokážu moderné vakuovačky?

Dnešným článkom pokračujeme v sérii o vákuovaní - procese, ktorý umožní uchovať potraviny dlhšie čerstvé a chutné. Hoci si vákuovačky a vákuovacie systémy mnohí spájame skôr s väčšími reštauračnými prevádzkami, v skutočnosti sa títo praktickí pomocníci čoraz častejšie objavujú aj v moderných domácnostiach, kde šetria nielen čas, ale predovšetkým peniaze. Čo všetko vákuovačky teda dokážu? Čítajte ďalej a dozviete sa to!

Moderné vákuovačky


Kŕmte ľudí, nie odpadkové koše
Podľa Európskej únie končí každoročne v koši 88 miliónov ton úplne zdravotne nezávadného jedla v celkovej hodnote 143 miliárd eur. K tomu, aby sme toto obrovské číslo nejakým spôsobom znížili, pritom stačí tak málo. Treba začať nákupy plánovať, nekupovať viac potravín, než dokážeme spracovať a hlavne potraviny vhodným spôsobom spracovávať a následne ich uchovávať. Práve v tejto oblasti dosahujú obrovský potenciál najrôznejšie vakuovacie dózy, vakuovačky a celé vákuovacie systémy značky Laica.

Čo čakať od novej vákuovačky?
Vákuovanie predstavuje účinný spôsob, ako udržať potraviny dlhšie chutné a čerstvé. Podľa niektorých zdrojov dokážu moderné vákuovačky predĺžiť životnosť potravín až desaťnásobne!

To sa tomuto šikovnému pomocníkovi darí preto, že okrem zatavenie potravín do zdravotne nezávadnej fólie, z nej odsaje aj prebytočný vzduch, ktorý za bežných okolností (bez použitia vákuovačky) predstavuje ideálne prostredie pre množenie najrôznejších plesní, baktérií a ďalších záškodníkov, ktorí spôsobujú kazenie potravín.

Vákuovačka je ale tiež praktickým pomocníkom napríklad na marinovanie mäsa alebo iných potravín, ktoré pripravujeme na nedeľný obed či večernú grilovačku. Nielen, že balíček mäsa zatavený v praktickej fólii v chladničke nevytečie, po odsatí vzduchu sa v mäse roztiahnu póry a marináda sa vďaka tomu lepšie rozleží.

Vákuovať môžete mäso, cestoviny aj tekutiny!
Vákuovacie systémy LAICA či STATUS navyše nemusíte využívať iba na vákuovanie suchých jedál (cestoviny, pečivo a pod.) Alebo naopak mokrých potravín (mäso, varená zelenina a pod.). Vďaka niekoľkým nastaviteľným programom (štandard, medium, strong) môžete vákuovať prakticky čokoľvek, čo potrebujete uchovať v ideálnom prostredí pre neskoršie použitie.

Moderné vákuovačky značky Laica disponujú ako automatickým, tak manuálnym režimom, takže s nimi zvládnu pracovať ako profíci, tak tí, ktorí s vákuovaním len začínajú a nemajú toľko skúseností. U mnohých modelov je tiež možné nastaviť podtlak odsávania, ktorý zabezpečí, že zatavený balíček bude mať vždy ideálne vlastnosti. Niektoré modely sú dokonca vybavené špeciálnou hadičkou, ktorá umožní vákuovanie tekutín.

Vakuovačka ako spoločník pri grilovaní aj sous-vide
A aký je potenciál vakuovačiek v modernej domácnosti? Okrem vyššie uvedeného ich využijete napríklad aj pri mrazení potravín, pretože ušetríte miesto v mrazničke a okrem toho oceníte dokonalý prehľad nad uloženými potravinami.

Gastronadšenci môžu vďaka vákuovacím systémom LAICA alebo STATUS vyskúšať metódu sous-vide ktorá je určená na prípravu jedla pomalým varením a pri nízkej teplote, vďaka ktorej sa uchová v jedle maximum dôležitých živín.

Páčil sa vám dnešný článok? Odporúčame sledovať aj ďalšie články zo série "Vákuovanie pre začiatočníkov", v ktorých si nabudúce predstavíme malého, ale šikovného vákuovacieho pomocníka, ktorého ľahko pripevníte napríklad na chladničku, a ešte viac sa ponoríme do fascinujúceho sveta vákuovania.

 

Pošlite článok známemu