Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Radíme pri nákupe slúchadiel pre náročných poslucháčov

NexTech

08.11.2023

Audiofili dobre vedia, aké náročné a nákladné je zatlmiť posluchovú miestnosť tak, aby mala optimálne vlastnosti na počúvanie hudby.

Pri počúvaní cez kvalitné slúchadlá na akustických vlastnostiach priestoru, v ktorom hudbu počúvate, nezáleží. Ďalšia veľká výhoda je, že nerušíte okolie a spolubývajúcich.

Zameriame sa na kvalitné slúchadlá na domáce počúvanie, prípadne na príležitostné počúvanie počas dlhších ciest vlakom alebo lietadlom. Náročných poslucháčov budú zaujímať technické parametre, od ktorých sa odvíja kvalita zvuku, a predovšetkým samotný zvuk. Rozsah frekvencií, ktorý je ľudský sluch schopný pokryť, je 20 Hz až 20 kHz. Kvalitné slúchadlá majú tento rozsah pokrytý s deklarovanou toleranciou ± 3 dB, prípadne nižšou.

Ergonómia a pohodlie na dlhé počúvanie

Na akustické vlastnosti a takisto na pohodlie nosenia má vplyv konštrukčný formát. Na domáce počúvanie a aj do vlaku či lietadla určite uprednostníte slúchadlá s mušľami obklopujúcimi uši, teda formát over-ear. Ak chcete alebo potrebujete mať akustický kontakt s okolím, veľmi dobré sú aj slúchadlá typu on-ear, ktorých mušle na uši priliehajú, ale neobklopujú ich. V ponuke sú aj veľmi kvalitné slúchadlá TWS so štupľami či kôstkami, nároční audiofili ich však vzhľadom na pripojenie cez bluetooth budú používať predovšetkým pri cestovaní či v iných v dynamickejších scenároch.

Pri slúchadlách s mušľami je dôležité čalúnenie okrajov mušlí kvalitnou pamäťovou penou, potiahnutou materiálom príjemným na dotyk – kožou, prípadne kvalitnou a funkčnou syntetickou imitáciou kože. Slúchadlá majú mäkko vystužený hlavový most, aby boli vhodné aj na dlhšie počúvanie. Dôležité je, aby mušle boli dobre odvetrané, aby sa ucho a jeho okolie nepotilo. Slúchadlá over-ear, ktoré obklopujú celé ucho, môžu mať mušle uzavreté alebo otvorené. Uzavreté mušle dobre tlmia okolitý hluk a takisto nerušíte ľudí okolo vás. Môžu byť kovové, ale v ponuke sú aj mušle, ktoré sú z vonkajšej strany uzavreté odolným sklom. Niektoré slúchadlá majú vonkajšiu stranu mušlí vytvarovanú, najčastejšie má konkávny tvar, ktorý odráža zvukové vlny od zadnej strany membrány akustického meniča definovaným spôsobom – na miesta, kde sú steny mušle zatlmené a zvuk pohltia.

Mušle s otvorenou konštrukciou majú v rovnakej cenovej kategórii spravidla o niečo lepší zvuk a sú aj ľahšie, pretože namiesto pevných zatlmených krytov mušlí majú len tenké kovové perforované mriežky a akustické meniče sú uchytené v tenkostenných výliskoch. Otvorená konštrukcia totiž eliminuje vplyv malého objemu ozvučníc, ktorými sú v tomto prípade mušle slúchadiel. Pri vyššej hlasitosti však môžete obťažovať hlukom okolie, či už doma, alebo v dopravnom prostriedku. Rovnako okolitý hluk môže rušiť vás. Pri slúchadlách typu on-ear, ktoré majú mušle priliehajúce na uši, vyberajte model s menším prítlakom mušlí na ucho, keďže ich budete používať hlavne v kresle.

Pripojenie

Na výber máte aj spôsob pripojenia k zdroju signálu káblom alebo bezdrôtovo, či už cez bluetooth, alebo proprietárne rádiové pripojenie. Najvyššiu kvalitu zvuku dosiahnete pri pripojení káblom. Slúchadlá s káblovým pripojením môžu byť pasívne, to znamená, že nepotrebujú žiadnu elektroniku ani batériu. Ak majú tlmenie hluku alebo vstavaný predzosilňovač, potrebujú napájanie. Pri priamom pripojení káblom do hry vstupuje aj impedancia slúchadiel, ktorá by mala byť zladená s impedanciou slúchadlového výstupu zosilňovača. Typická impedancia je 32 ohmov. Kvalitnejšie slúchadlá majú pribalené káble z bezkyslíkovej medi. Na pripojenie k zosilňovaču sa využíva buď klasický konektor jack s priemerom ¼ palca (6,3 mm), alebo 5-pinový 4,4 mm konektor typu Pentaconn. V balení je spravidla aj kvalitná redukcia zo 6,3 na 3,5 mm.

V prípade pripojenia bluetooth má na kvalitu zvuku a prípadné oneskorenie, ktoré sa nepriaznivo prejaví pri pozeraní filmov alebo hrách, vplyv typ profilu. Štandardný zvukový profil SBC na prenos digitálneho zvuku je navrhnutý s ohľadom na kompatibilitu a prenos zvuku v prijateľnej kvalite. Využíva sa vtedy, ak sa smartfón a slúchadlá „nedohodnú“ na inom protokole. Na skutočne kvalitný prenos zvuku cez bluetooth sa používajú iné kodeky, najčastejšie aptX od Qualcommu. Variant aptX HD dokáže prenášať 24-bitové audio so vzorkovacou frekvenciou 48 kHz a prenosovou rýchlosťou 576 kb/s. Kodek aptX LL (Low Latency) s oneskorením iba 40 ms zas ponúka dokonalý zážitok z filmov a hrania hier. Na porovnanie, základný kodek SBC má latenciu 160 – 200 ms. Ak slúchadlá aj zariadenie, z ktorého hudbu prehrávate, podporuje kodek LDAC od Sony, môžete do slúchadiel prenášať digitálne zvukové dáta v 24-bitovom formáte so vzorkovacou frekvenciou 96 kHz.

Prevodníky a zosilňovače pre slúchadlá

Slúchadlá s káblovým pripojením môžete, samozrejme, pripojiť k výstupu klasického zosilňovača, prípadne káblom s redukciou na 3,5 mm jack aj k inému zariadeniu, napríklad notebooku či tabletu, prípadne aj smartfónu, hoci čoraz viac smartfónov sa vyrába bez konektora na slúchadlá. Náročnejší poslucháči však slúchadlá k notebooku nepripoja priamo, ale cez externý zvukový modul, ktorý sa pripája do USB. Najmenšie zvukové moduly majú konštrukčný formát USB kľúča a na pripojenie slúchadiel majú 3,5 mm konektor jack. Srdcom takého zariadenia je kvalitný DC/AC prevodník a analógový zosilňovač. Kvalitné moduly podporujú 24, prípadne až 32-bitovú šírku a vzorkovaciu frekvenciu 192, prípadne 384 kHz. Podporovaný by mal byť aj formát DSD so vzorkovacími frekvenciami 64, 128 a 256 Hz. Rozdiel v kvalite zvuku v porovnaní so zabudovanými prevodníkmi v notebookoch je obrovský, a to aj pri počúvaní cez slúchadlá v strednej cenovej triede.

V ponuke sú aj väčšie zvukové moduly s podporou eternetového a Wi-Fi pripojenia a fyzickými ovládacími prvkami. Vo väčšine prípadov paradoxne platí, že čím je zosilňovač kvalitnejší, tým menej má ovládacích prvkov na korekciu zvuku. Tie sú pre audiofila zbytočné, predsa tandem high-end zosilňovač + slúchadlá vám prehrá zvuk z kvalitného zdroja tak, ako to zamýšľal zvukový majster pri nahrávaní. Určite budete namietať, že aj najkvalitnejšie klasické zosilňovače predsa majú základné prvky na korekciu zvuku, teda výšky a basy. Áno, majú a ich hlavnou úlohou je prispôsobiť zvuk akustickým pomerom v posluchovej miestnosti. Pri počúvaní cez slúchadlá na akustických vlastnostiach miestnosti nezáleží. Ak má slúchadlový zosilňovač korekčné prvky, spravidla má aj výstupné konektory XLR, ktoré umožňujú pripojiť aj koncový stupeň a počúvať cez reproduktorové sústavy.

Tlmenie alebo pridanie hlukov okolia

V hlučnom prostredí, hlavne pri cestovaní, oceníte slúchadlá s ANC čiže s aktívnym potláčaním hluku. Aktívne potláčanie hluku funguje tak, že vnútri každej mušle je mikrofón, ktorý sníma zvuk v tesnej blízkosti ucha. Signálový procesor z tohto zvuku separuje hluk okolia a primieša ho znovu do reprodukovaného signálu, ale v opačnej fáze. Tento postup účinne eliminuje okolitý hluk. Potlačenie hluku je selektívne, účinne potláča hluk motorov lietadla či autobusu, prípadne hluk klimatizácie vo vlaku, ale prípadné hlásenia palubného rozhlasu počujete zreteľne. Majú aj pridanie zvukov okolia. Je to užitočné napríklad v situácii, ak vás niekto osloví. Po aktivovaní tejto funkcie sa mierne stlmí počúvaná hudba a primieša sa do nej zvuk okolia snímaný mikrofónmi na mušliach.

Resumé

Z nášho prehľadu je zrejmé, že kombinatorika konštrukčného formátu, predpokladaného účelu a spôsobu pripojenia je natoľko rozsiahla, že ju pravdepodobne nepokryjú jedny slúchadlá. Najčastejšou kombináciou pre náročného poslucháča budú slúchadlá s mušľami na domáce počúvanie a slúchadlá TWS so štupľami či kôstkami na pohybové aktivity.

Pošlite článok známemu