Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Inhalátor Laica NE2014 - Recenzia

Inhalátor sa stal povinnou výbavou našej domácnosti pred pár rokmi, keď naša dcéra podrástla a z detských kútikov sa pravidelne vracala s neželaným bonusom – soplíkom. Človek vyskúša naozaj všetky spôsoby, ktoré „vygoogli“ len, aby dieťaťu pomohol. A tak som aj našla veľa odporúčaní na inhalovanie. Ako som si vybrala a prečo máme inhalátor vždy po ruke?

Inhalátor „rozbíja“ roztok alebo liečivo na mikroskopické čiastočky v podobe hmloviny, ktoré potom putujú priamo k miestu, kde chceme aby liečivo pôsobilo (priedušky, pľúca). Pri inhalovaní sa zmierňuje opuch sliznice a tiež prispieva k znižovaniu množstva hlienu v dýchacích cestách. Inhalovanie je odporúčané predovšetkým ľudom, ktorí trpia nachladnutím, vírusovými či bakteriálnymi infekciami, zápalom priedušnice a priedušiek, dutín, alergiou, astmou alebo rôznymi pľúcnymi chorobami. Význam má pri liečbe, ale aj prevencii.

Pri rozhodovaní medzi ultrazvukovým a kompresorovým inhalátorom u mňa zavážilo predovšetkým odporúčanie pediatričky.  Zvolila som si kompresorový inhalátor, nakoľko je možné v ňom použiť nie len soľné roztoky ale aj hustejšie liečivá, čo som potrebovala vzhľadom na opakujúci sa zápal priedušiek.  Videl sa mi byť efektívnejší nie len na prevenciu, ale najmä na liečbu akútnych respiračných ochorení. V tom čase sme siahli po inhalátore LAICA NE2012, ktorého obrovskou výhodou je úložný priestor na všetko príslušenstvo. A keďže sa u nás inhalátor používa denne od jesene, až kým neprídu teplé dni, otestovali sme s deťmi aj nový inhalátor od LAICY NE2014. Aká je naša skúsenosť?

Po rozbalení držím v rukách snehobiely prístroj, pomerne malý, ale za to ma prekvapil svojou váhou. Súčasťou balenia sú dve masky na tvár – jedna pre dospelých a druhá pre deti. Masky na rozdiel od predošlého modelu, ktorý sme mali doma sú mäkšie a pružnejšie a je na nich pripevnená aj gumička, ktorá Vám masku udrží na tvári. Napriek tomu je potrebné ju niekoľko prvých použití rukou pritlačiť na tvár a držať po dobu inhalovania, kým sa maska trošku roztiahne. Z výroby je totiž sploštená. Po pár použitiach tento nedostatok vymizol. V balení je taktiež nosový nadstavec, vzduchová hadica, rozprašovač s nastaviteľným prietokom a 5ks filtrov.

Nakoľko sa jedná o kompresorový inhalátor, je hlučnejší. Deti si na to rýchlo zvykli a nerobilo im to žiaden problém. Počas inhalovania je veľmi dôležitá správna technika dýchania, ktorú ale tak malému dieťaťu nie je možné vysvetliť. Problém s hlučnosťou a potrebu pomalého hlbokého dýchania sme vyriešili pozitívnou motiváciou v podobe rozprávok. Čas inhalovania je pre nich výnimočný a relaxujú (aby pokojne a pomaly dýchali) pri sledovaní rozprávok. Do ampulky môžete dať max 6ml liečiva alebo slaného roztoku, čo vystačí približne na 13 minút inhalovania. Pri dávkovaní liečiv sa ale vždy riaďte odporúčaním lekára alebo lekárnika, prípadne informáciami v príbalovom letáku. Pri každom lieku je uvedené dávkovanie v závislosti od veku alebo hmotnosti, prípadne pomer v akom je potrebné liečivo riediť buď vodou, alebo vhodné tekutiny na čistenie, ktoré liečbu ešte viac podporia si môžete zakúpiť aj v lekárni.  V rámci prevencie doma využívame Vincentku a inhalátor zapíname každý deň. Pri chorobe (alebo už len pri náznakoch) zvyšujeme počet inhalovaní na 2 až 3 kúry denne.

Po každom použití prepláchneme všetky časti okrem vzduchovej hadice pod teplou tečúcou vodou a necháme uschnúť. Tieto časti  je možné dezinfikovať aj pomocou  chemických dezinfekčných prostriedkov (Milton®, Amuchina® atď.)

Jediná nevýhoda, ktorú pre nás tento inhalátor má, je občasný problém s hadicou, ktorá po nasadení do stroja a zapnutí vystrelí. Vtedy je potrebné ju zatlačiť silnejšie, prípadne pomôže vložiť do prístroja druhý koniec. Súčasťou balenia je 5ks vzduchových filtrov. Filter je potrebné vymeniť keď stmavne alebo cca po 60 použitiach.  Ako nevýhodu vidím aj odkladanie príslušenstva, ktoré v tomto prípade nie je možné odložiť do prístroja, a tak sme museli nájsť vhodnú uzatvárateľnú krabičku, aby bolo príslušenstvo odložené na bezpečnom mieste.

Prečo máme inhalátor vždy po ruke? Zo začiatku sme inhalátor využívali iba na liečbu choroby. Celková doba liečby sa výrazne skrátila a okamžitý pozitívny efekt je vždy uvoľnenie hlienu a zlepšenie dýchania. Keď pribudla diagnóza alergia, zaradili sme inhalovanie do každodenného večerného rituálu. V tomto prípade nebolo badať okamžitú zmenu, ale po pravidelnom inhalovaní v priebehu 2 mesiacov sa zmiernili príznaky alergie a zlepšila sa odolnosť voči respiračným ochoreniam. Pri každom náznaku choroby, pridáme ešte jedno inhalovanie ráno, čo často bacil odradí a ihneď sa vzdá.

Pošlite článok známemu