Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Ako správne používať vákuové boxy STATUS

Uvoľní vákuová nádoba vákuum za pár dní? Neviete koľko vzduchu odsať pri používaní ručnej pumpy? Poradíme Vám ako používať vákuové nádoby, aby ste z nich maximalizovali svoj úžitok. Máme riešenie na všetky problémy, ktoré vás pri používaní vákuových boxov môžu stretnúť. Prečítajte si tipy nižšie a vychutnajte si kvalitné jedlo a organizovanú kuchyňu.

PROBLÉM 1: Vákuum v nádobe klesne v priebehu niekoľkých hodín alebo dní

Najprv musíte zistiť, či dôvodom uvoľnenia váuka sú uskladnené potraviny alebo poškodenie nádoby. Niektoré potraviny pri dozrievaní uvoľňujú plyny, čo spôsobí uvoľnenie podtlaku. Takýmito potravinami sú napr. rukola, karfiol, kapusta, ružičkový kel, brokolica a reďkovky. Pri týchto potravinách odporúčame kontrolovať vákuum raz denne a v prípade potreby opäť odsať vzduch.  Druhým dôvodom môže byť mechanické poškodenie nádoby alebo veka, prípadne poškodené tesnenie a ventil. Praskliny môžu byť voľným okom neviditeľné, ale spôsobujú únik vzduchu, takže vákuum sa neudrží. Ľahko to overíte tzv. vodným testom. Do nádoby nalejte vodu, približne do jednej polovice objemu nádoby a odsajte vzduch. Ak sa objavia bubliny, znamená to unikajúci vzduch z v danom mieste je box poškodený. Príčina problému je odhalená. Pri tejto skúške taktiež otočte nádobu hore dnom, aby ste videli, či vzduch neuniká cez veko alebo poškodené tesnenie.

PROBLÉM 2: Nemôžete odsávať vzduch z nádoby

Pri veľkých nádobách (3 a 4,5 litra) je potrebné na začiatku mierne stlačiť veko, aby sa nádoba utesnila a vytvorilo sa počiatočné vákuum. Za normálnych okolností postačuje tlak, ktorý aplikujete pri inštalácii čerpadla do drážky a čerpaní vzduchu. Nevytvorenie podtlaku napriek správnej inštalácii veka na nádobe môže byť spôsobené poškodenými alebo znečistenými tesneniami. Skontrolujte, či sú tesnenia suché, bez zvyškov jedla, nepoškodené a správne nainštalované. Problém môže byť aj v špinavom ventile. Odstráňte ventil a skontrolujte, či je všetko tak, ako má byť – suché, bez zvyškov jedla. Nádobu tiež neprepĺňajte – vrchná časť jedla by mala siahať maximálne 3 cm od horného okraja nádoby. Tým sa zabráni znečisteniu ventilu a vniknutiu zŕn jedla do ventilu. Dôvod, prečo nemôžete odsávať vzduch z boxu, môže byť aj v poškodení, ktoré môže byť taká malé, že ho voľným okom neuvidíte. Ak chcete skontrolovať, či nie je nádoba poškodená, odporúčame vyššie popísaný test vodou.

PROBLÉM 3: Neviete, koľko kráť musíte stlačiť ručnú pumpu, kým sa vytvorí vákuum

Počet zdvihov ručnou vákuovou pumpou závisí od objemu a naplnenia nádoby. Odporúčame, aby ste vždy používali vákuovú nádobu proporcionálnej veľkosti podľa veľkosti potravín. Pri bežnom naplnení nádoby niekde do 3 cm od okraja (okrem nádob na detskú výživu) postačí 5-10 zdvihov ručnou vákuovou pumpou. Pri ťahaní pocítite mierny odpor a mierne vydutie nádoby a vrchnáka. Skúšku správnosti odsatia vzduchu môžete spraviť zatlačením prsta na silikónový ventil a ten by sa mal prepadnúť do vnútra. Ak sa tak nestane vákuum nie je vytvorené a mali by ste pokračovať v odsávaní vzduchu. Na uľahčenie sme vyvinuli aj indikátor vákua, ktorý sme nainštalovali do nových, plne tritanových vákuových nádob. Po dosiahnutí optimálneho podtlaku sa zelený indikátor na kryte preliači do vnútra.

Ak chcete mať 100% istotu, že nádoby sú odsaté do vhodného podtlaku, použite elektrickú vákuovú pumpu BVP100 alebo nový model BVP300, ktorá sa po dosiahnutí prednastaveného podtlaku automaticky zastaví.

PROBLÉM 4: Niektoré potraviny sa napriek vákuovému skladovaniu v chladničke rýchlo kazia

Niektoré potraviny sú citlivé na nadmernú vlhkosť a rýchlo sa kazia. Sčernejú a hnijú napriek odsávaniu vzduchu. Pri skladovaní očisteného šalátu a inej listovej zeleniny, nakrájaných uhoriek, bobuľového ovocia, fazule a ananásu odporúčame použiť v nádobách odkvapkávače. Tie zabraňujú kontaktu potravín s prebytočnou tekutinou a zaisťujú dlhšiu trvanlivosť citlivých potravín. Odkvapkávače sú skvelé aj na odkladanie koláčov, keďže sploštia dno nádoby, takže je vaša torta stabilná a vhodná aj na prenášanie a servírovanie hosťom.

PROBLÉM 5: Rukoväte boxov vypadávajú von

Sivé rukoväte na krytoch sú navrhnuté tak, aby sa dali ľahko pripevniť a odstrániť počas procesu montáže. Vďaka tomuto konštrukčnému riešeniu sa môže stať, že niekedy vypadnú aj pri skladovaní vrchnákov, keď sa nepoužívajú. Odporúčame, aby ste vrchnáky skladovali so zdvihnutými alebo odstránenými rúčkami (pre jednoduchšiu predstavu si pozrite obrázok nižšie). A na záver vám prezradíme, že nádoby môžete vákuovať, aj keď viečka nemajú úchytky. Podtlakom sa veká prisajú na nádobu a bezpečne ju zatvoria.

Pošlite článok známemu