Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Bábovka z vaječného likéru

Mramorová, likérová, kysnutá, čokoládová a tak ďalej. Niet snáď dezertu, ktorý by mal viac variácií ako bábovka. Ja Vám dnes predstavím extra jemnú, vláčnu, nadýchanú bábovku ako obláčik.

Ingrediencie:

  • 5 vajec
  • 250g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250ml vaječného likéru
  • 150ml oleja
  • 250g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Postup prípravy

  • Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte do tuhého snehu (ja som pri príprave použila dvojitý nástavec na šľahanie tyčovýho mixéru ZHB4553S – recenziu si môžete prečítať na tomto odkaze)
  • Žĺtka spolu s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do svetlej peny.
  • Do žĺtkovej peny všľahajte olej a vaječný likér.
  • Do žĺtkovej zmesi všľahajte na nižších otáčkach preosiatu polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
  • Opatrne pomaly stierkou vmiešajte tuhý sneh.
  • Hotové cesto vylejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy na pečenie.
  • Pečte v rúre vyhriatej na 160°C cca 40 minút (skontrolujte pomocou špilky, aby sa cesto nepriliepalo).

Dva tipy na záver:

Táto bábovka je skutočne nadýchaná a šťavnatá. Preto tento recept veľmi rada používam aj na korpus do torty. Dokonalo ladí s jednoduchým krémom mascarpone – šľahačka. Ak korpus natriete jahodovým džemom nemusíte do plnky dať ani gram cukru a vytvoríte lahodnú tortu, ktorá všetkých dostane. Aby ste mali rovný korpus, spodok tortovej formy vysteľte papierom na pečenie a boky nechajte tak (nemastite, nevysypávajte). 5 minút po vybratí z rúry, opatrne ostrým nožíkom oddeľte korpus od okrajov. A nechajte vychladnúť vo forme.

Ak máte radi čokoládu, pokojne vymeňte v recepte vaječný likér za čokoládový. A opäť ak použijete tento recept na prípravu korpusov môžete si pripraviť jednoduchú ale efektnú šachovnicovú tortu.

Pošlite článok známemu