Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Čo je to vákuum a prečo ho používame pri skladovaní potravín?

Videli ste u kamarátky ako odsáva vzduch z dózy, predtým ako odloží syr alebo šunku do chladničky? Nie ste si celkom istý, o čom takéto skladovanie potravín je? Aké má výhody a prečo má zmysel do toho investovať čas aj peniaze? Potom čítajte ďalej. Dovoľte nám predstaviť vám základné výhody a účel vákuového skladovania potravín.

Čo je to vákuum?

Podľa definície je vákuum priestor bez vzduchu. Na Zemi nedokážme vytvoriť úplne vákuum. To je možné dosiahnuť iba vo vesmíre. Môžeme sa k nemu však priblížiť odstránením vzduchu z priestoru, teda ak odsajeme vzduch a zmeníme jeho tlak. Odsávanie vzduchu vytvára vákuum.

Prečo je vákuum užitočné na skladovanie potravín?

Trvanlivosť a kvalita uskladnených potravín je ovplyvnená radom faktorov ako teplota, vlhkosť a kyslík, s ktorým prichádzajú do styku. Ak čo i len jeden z týchto faktorov zmeníme, môžeme predĺžiť životnosť potravín. Napríklad sušením mäsa vo vetre ho zbavíme vlhkosti a predĺžime trvanlivosť mäsových výrobkov. Mrazením sa zastaví  pôsobenie enzýmov, ktoré rozkladajú potraviny, pretože sa zníži teplota pod bod mrazu, kedy už nie sú aktívne. Vákuovaním sa väčšina vzduchu a teda aj kyslíka, ktorý spôsobuje oxidáciu potravín odčerpá z nádoby alebo vákuového vrecka, čím sa výrazne spomalí znehodnocovanie potraviny. Dôležité je si uvedomiť, že vákuovanie nenahrádza mrazenie, vákuované čerstvé potraviny je však potrebné skladovať v chladničke alebo mrazničke. V prípade sušeného mäsa to nie je potrebné, pretože sú konzervované soľou a dymom.

Ako používame vákuum na skladovanie potravín?

S vákuovým balením potravín sa stretávame pri každom nákupe. Suché salámy, ryža, syry sú v potravinách vákuovo balené, pretože musia byť správne skladované a zabalené kvôli preprave a je potrebné zabezpečiť ich dlhú trvanlivosť. Prečo teda nepoužiť vákuum aj na uskladnenie potravín doma? Vákuové dózy alebo vákuové vrecká dokážu predĺžiť životnosť potravín v domácnosti a vy následne vyhodíte menej potravín, čím ušetríte peniaze aj čas na nakupovanie.

Skladovanie vo vákuových vreckách

Vákuovačka potravín na domáce použitie môže byť užitočná na uskladnenie mnohých druhov potravín. V špeciálnych, vzduchotesných vreckách uchovávame najčastejšie tie potraviny, ktoré mienime zmraziť, napr. čerstvá alebo blanšírovaná zelenina a čerstvé mäso. Takto uskladnená zelenina si zachová vôňu, chuť a dostatok živín. Mäso nie je spálené od mrazu a zachováva si aj svoju farbu.

Skladovanie orechov, lieskových orieškov a sušeného ovocia v domácnosti je občas náročná misia. Časom môžu zvlhnúť, stratiť svoju chrumkavosť, chuť a môžu sa v nich zabývať chrobáčiky. Vákuove uskladnenie suchých potravín zachová ich kvalitu. Takto zabalené orechy nie je potrebné mraziť, ale postačí ich uskladnenie na tmavom suchom mieste. Vákuové sáčky sú vhodné na dlhodobé skladovanie potravín – rok a viac, ale môžete ich použiť aj na krátkodobé skladovanie syrov, sušienok,....

Skladovanie vo vákuových boxoch

Na každodenné použitie t. j. na krátkodobé skladovanie (niekoľko dní až týždeň alebo dva) sú vhodné vákuové nádoby. Môžeme v nich uskladniť ovocie a zeleninu, zvyšky jedál a predpripravené suroviny na varenie. Jednoducho odsajte vzduch vákuovou pumpou a vytvorte vákuum. To spomalí oxidáciu, ktorá spôsobuje kazenie čerstvých potravín a likvidáciu živín. Potraviny tak udržíte dlhšie čerstvé, a zároveň sa stravujeme zdravšie.

Pošlite článok známemu