Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Pestrá strava aj bez lepku: Naplánujte si jedálny lístok a majte vždy dostatok zásob

Celiakia a intolerancia lepku sú chronické ochorenia, ktoré si vyžadujú osobitnú pozornosť v stravovaní a stravovacích návykoch. Ak sa vás táto diagnóza týka, nemusíte vešať hlavu. Všetko, čo musíte urobiť, je naučiť sa niekoľko základných pravidiel a princípov a časom uvidíte, že vaša strava je rovnako pestrá ako predtým. Zdravý životný štýl a starostlivý výber potravín sú kľúčové.

Čo presne je celiakia a intolerancia lepku?

Celiakia a intolerancia lepku sú choroby, ktoré spôsobujú zdravotné problémy v reakcii na konzumáciu lepku. Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré môže spôsobiť zápal črevnej výstelky a iné zdravotné problémy. Intolerancia lepku môže zahŕňať širokú škálu príznakov, ako sú poruchy trávenia, kožné vyrážky a únava. Preto je dôležité dodržiavať bezlepkovú diétu a starostlivo si naplánovať jedálny lístok.

Akým potravinám dať zelenú?

Môže sa vám zdať, že celiakia prichádza len s obmedzeniami, ale nie je to tak. Pokúste sa pozerať na veci pozitívnym spôsobom a berte to ako príležitosť objaviť nové chute a jedlá. Rozšírte svoje vedomosti o bezlepkových potravinách: Zistite, ktoré potraviny obsahujú lepok a ktoré nie. Objavte nové alternatívy ako quinoa, ryža, zemiaky, amarant alebo bezlepková múka. Zoznámte sa s bezlepkovými výrobkami, ktoré sú k dispozícii, a čo je najdôležitejšie, čítajte etikety.

Myslite dopredu

Áno, pre niekoho je to výzva, ale všetko sa dá naučiť. Myslieť dopredu, najmä pre celiatikov, sa oplatí dvojnásobne. Choďte na to, ale postupne. Pokúste sa naplánovať svoje menu najprv na jeden deň, potom na niekoľko dní a nakoniec na týždeň dopredu. Zbavíte sa každodenného stresu a časom zistíte, že plánovaním ušetríte značné množstvo peňazí. Naučíte sa nielen zdravo jesť, ale budete tiež plytvať menej jedlom. Okrem toho, varenie doma vám dáva absolútnu kontrolu nad tým, čo dostávate do svojho tela. Nebojte sa vyskúšať tradičné recepty, v ktorých len vymeníte klasické suroviny za bezlepkové.

Vyhnite sa riziku

Nie všetky bezlepkové diéty sú rovnaké... Vedeli ste, že bezlepkové potraviny sa pomerne ľahko kontaminujú lepkovými potravinami? Niekedy len stačí použiť rovnaký hriankovač. Takzvanej "krížovej kontaminácii" sa môžete vyhnúť buď použitím vlastného riadu, alebo dôkladnou hygienou. Nezabudnite potraviny oddeliť aj pri skladovaní. Napríklad bezlepkové pečivo a klasický chlieb určite nepatria do jedného vrecka.

Bezpečné a praktické riešenie: Vákuové dózy

Týždenné menu ste si už naplánovali. Ale čo teraz? Nemôžete očakávať, že hotové jedlo, ktoré ste uvarili v nedeľu, bude jedlé aj v piatok. Okrem toho pre tých, ktorí trpia celiakiou a neznášanlivosťou lepku, je dôležité oddeliť potraviny od lepku a minimalizovať riziko kontaminácie. Praktickým riešením sú tzv. vákuové dózy. Potraviny zostávajú čerstvé až 4-krát dlhšie vo vákuu a taktiež 100% zabraňujú riziku prenosu lepku z iných potravín. Môžete variť týždeň vopred a stále si každý deň vychutnať čerstvé jedlo. Vákuové dózy STATUS sú vhodné aj na uskladnenie aj v mrazničke.

Vákuové dózy – vhodné na všetko

Správne používanie vákuových dóz je kľúčom k dosiahnutiu maximálnych výhod. Vyberte si vhodné veľkosti a typy dóz pre vaše potreby a uistite sa, že sú pravidelne čistené a udržiavané, aby sa zachovala hygiena. Vákuové nádoby sú ideálne nielen na skladovanie bezlepkových obilnín, cestovín a múky, ale aj na čerstvé ovocie a zeleninu, mäso a ďalšie potraviny. Ak trpíte celiakiou alebo neznášanlivosťou lepku, vákuové dózy sa môžu stať vaším najlepším spojencom pri dosahovaní bezpečnej a chutnej stravy. Vďaka nim môžete s istotou sledovať, čo konzumujete, a znížiť riziko nepríjemných zdravotných komplikácií. Ak ešte nevyužívate túto užitočnú technológiu, je čas začleniť ju do svojho životného štýlu pre bezpečnú a zdravú bezlepkovú diétu. Slovinský výrobca vákuových dóz STATUS má v ponuke samostatné vákuové veká, ktoré vám umožnia vákuovať jedlo v miskách, ktoré už doma máte.

Varenie pre celiatikov môže byť tiež zábavné. Na internete existuje množstvo bezlepkových receptov a my sme pre vás vybrali náš najobľúbenejší.

Recept na bezlepkové cuketové lievance

  • 260 g rozmixovanej olúpanej cukety
  • 2 vajcia
  • 20 g vanilkového sirupu
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 70 g múky Schar Mix C alebo Liana Cake Mix (môže to byť aj pohánka)
  • 50 g ryžovej múky

Všetky ingrediencie dobre premiešajte a rozmixujte. Ak sa vám cesto zdá príliš tuhé, dolejte do neho mlieko s izbovou teplotou. Nechajte to odstáť 10-20 minút a potom lievance smažte v troške oleja na oboch stranách až do zlatista.

Pošlite článok známemu