Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Sezóna medvedieho cesnaku - ako z nej vyťažiť maximum

Strava, ktorú prijímame značne ovplyvňuje naše zdravie. Telo je potrebné správne vyživiť, aby mohlo dobre fungovať. O tom, aký je dôležitý príjem živín a vitamínov, počúvame od detstva. Zároveň vieme, že kvalita ovocia, zeleniny a ďalších potravín, ktoré často prejdú tisícky kilometrov, kým sa dostanú do našej kuchyne nebude ideálna. Záhradku (a čas) tiež nemáme všetci, aby sme si dopestovali čo potrebujeme. Môžeme sa obrátiť na lokálnych výrobcov alebo na matku prírodu, ktorá pre nás sezónne má zdravé prekvapenia. Jedným z nich je medvedí cesnak.

Kedy a prečo zbierať medvedí cesnak

Sezóna medvedieho cesnaku začína v niektorých oblastiach už začiatkom marca, vrcholí však počas apríla a na niektorých miestach ho nájdete ešte aj v máji. Medvedí cesnak môžete zbierať mimo oblastí s vyšším stupňom ochrany, avšak pri zbere to nepreháňajte a pristupujte šetrne k prírode. Nazbierať si však pre vlastnú potrebu určite môžete. Medvedí cesnak je vhodné zbierať do prúteného košíka, alebo ja som použil vákuové nádoby Status, v ktorých som ich následne aj skladoval v chladničke.

Medvedí cesnak nájdete v listnatých a lužných lesoch, vyberte sa teda na sobotný výlet s rodinkou do okolia a spojte príjemné s užitočným. Táto vzácna rastlina je bohatá na vitamíny B a C, je zdrojom vlákniny, bielkoviny, železa, draslíka a ďalších látok. Medvedí cesnak má bohaté liečivé účinky: podporuje vyprázdňovanie, pomôže Vám pri zápche, ale aj pri hnačkách a taktiež ak trpíte plynatosťou. Medvedí cesnak by mali skúsiť konzumovať ľudia s vysokým krvným tlakom (naopak, ak máte nízky tlak buďte opatrní), s kŕčovými žilami, bolesťami hlavy, osoby trpiace respiračnými ochoreniami, astmou. Medvedí cesnak Vám taktiež pomôže posilniť imunitu, čo po chrípkovej sezóne všetci oceníme a podporuje pamäť. Pokojne ho môžete počas sezóny zaradiť do jedálnička každý deň (v malých množstvách).

Ako skladovať medvedí cesnak

Silno voňajúce zelené listy je možné skladovať viacerými spôsobmi. Vyberajte si podľa toho, ako ich plánujete využiť. Ideálne je medvedí cesnak konzumovať čerstvý, vtedy je najlepším zdrojom živín a vitamínov. Určite ho skladujte v chladničke a ak použijete vákuové nádoby môžete ich zachovať čerstvé voňavé aj dlhšie ako týždeň.

Ak si chcete vytvoriť nejakú zásobu na neskorší čas, môžete použiť vákuovačku potravín a vo vákuových vreckách medvedí cesnak zamraziť. Tým sa zachová viac zdraviu prospešných látok ako sušením a taktiež aj vôňa. Kuracia roláda prešpikovaná medvedím cesnakom teda bude mať jarný nádych kedykoľvek počas roka.

Poslednou možnosťou je usušiť a rozdrviť listy medvedieho cesnaku. Skladovaním sušeného medvedieho cesnaku vo vákuových boxoch zachováte ich arómu, avšak sušením stratíte množstvo živín a vitamínov. Napriek tomu ho môžete použiť do omáčok, polievok ako ochucovadlo kedykoľvek počas roka alebo aj na dekorovanie.

V ďalšom článku Vám prinesieme zopár chutných a rýchlych receptov s medvedím cesnakom.

Pošlite článok známemu