Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Tyčový mixér Zelmer ZHB4553S – RECENZIA

Tyčový alebo ručný mixér poznáme všetci. Skladný kuchynský spotrebič, s ktorým môžete, šľahať, mixovať, sekať má široké využitie a z môjho pohľadu patrí do povinnej výbavy každej domácnosti. Jeden z najnovších od legendárneho výrobcu ZELMER som otestovala. Tak sa pozrite, čo dokáže.

Vyskúšala som už niekoľko tyčových mixérov (dobu „príkrmovú“ niektoré neprežili) a veru nie s každým som bola spokojná. Tento tyčový mixér ma hneď po vybalení prekvapil svojou veľkosťou. Chvíľku som sa zamýšľala či nedržím v ruke hračku. Je menší než ručné mixéry od iných výrobcov a útlejší. Krátku pochybnosť, či mu to neuberie na kvalite, vystriedala radosť. Tyčový mixér sedí dokonalo do ženskej ruky a tým, že je menší sa s ním veľmi ľahko manipuluje. Telo tyčového mixéra má len dva gombíky, ktorými prístroj zapínate v dvoch rýchlostiach.

Šľahačkový súboj

Okrem klasickej metličky na šľahanie je v balení aj špeciálny nástavec s dvojitou metličkou. Oba nástavce pripojíte pomocou adaptéru k telu tyčového mixéra. Inštalácia je veľmi jednoduchá. Tieto nástavce si priam pýtali „šľahací duel“. V dvoch súťažných kolách som šľahala pravú šľahačku zo smotany a sneh z 5 bielkov. Do dvoch odmeriek som si pripravila 100ml smotany na šľahanie čerstvo vybratej z chladničky. V rámci duelu som očakávala, že dvojité metličky pripravia šľahačku k palacinkám rýchlejšie. Nestalo sa tak. Oba šľahače vyšľahali smotanu za cca 90 sekúnd, rozdiel v čase bol nepatrný. Myslím, že pri použití väčšieho množstva, by ale dvojitý šľahač bol rýchlejší. Výsledok bol v oboch prípadoch výborný. Nadýchaná šľahačka, rovnomerne vyšľahaná. Žiadne náznaky masla, ani opačného extrému – tekutej smotany neboli. S dvojitým nástavcom bola ale práca jednoduchšia. Stačilo držať v rukách ručný mixér a pomaly otáčať nádobkou. V prípade jednoduchšieho nástavca musel byť človek aktívnejší v pohybe tyčovým mixérom. Odmerka s objemom 0,8l má šikovne navrhnutý tvar, ktorý zabraňuje vystrieknutiu tekutiny von. Jej objem je, ale pre mňa menšie mínus. Vo väčšine prípadov nestačí a musím použiť iné nádoby (pohodlne vystačí na maximálne 2 bielky).

Vyšľahať tuhý sneh z bielkov, vďaka ktorým bude koláč perfektne nadýchaný môže byť občas výzva. Stáva sa, že sa sneh vyšľahá na povrchu a na dne nádoby ostane tekuté bielko. Oba nástavce tyčového mixéru ZHB4553S vyšľahali perfektne tuhý sneh. Dvojité šľahacie metličky v tomto súboji vyhrali s časom 2:28 vs 2:47. Okrem rýchlosti aj v tomto prípade bola pridaná hodnota jednoduchšia manipulácia s prístrojom. Šľahač s jednou metličkou preferujem napr. pri príprave nadýchaných nátierok alebo pri šľahaní masla do koláča. Metličky (bez adaptéru) môžete vložiť do umývačky riadu. Ich odobratie z prístroja v prípade samostatnej metličky či vyžaduje slabé potiahnutie. V prípade dvojitej metličky som musela použiť väčšiu silu.

Nátierky, polievky, omáčky do hladka za pár sekúnd

Mixovacia noha je z nerezovej ocele, s dvoma nožmi. Funkcii mixéru nemám čo vytknúť. Do hladka rozmixoval husté polievky. Menšie kúsky červenej šošovice trvali trošku dlhšie kým všetky zvládol, ale karfiol, mrkvu, zemiaky, špenátové listy rozmixoval do hladka veľmi rýchlo. Taktiež vajíčko do nátierky, celé kusy tuniaka prešli jeho nožmi a premenili sa na hladkú hmotu hravo. Jedine pri čistení je potrebné byť opatrný, ja používam na čistenie okolo nožov gumovú stierku, aby som sa náhodou nepozerala. Pri ponore do hustej nátierky, napr. pri mixovaní celých vajec sa môže stať, že na prvý alebo aj druhý záber sa vajíčka zaseknú na povrchu mixovacej nohy a je potrebné ich stiahnuť dole ručne.

Malý, ale šikovný - sekáčik

Chopper alebo sekáčik je skvelo využiteľný napr. pri sekaní orechov, zeleniny na zahustenie polievok a omáčok, nátierok ak ich nechcete úplne jemné a hladké, ale chcete zachovať aj štruktúru. Rovnako ako ostatné časti, aj sekáčik vyzerá ako zmenšenina väčších bratov, ale! pre nás doma je to výhoda. Ak pripravujete vo väčších sekáčikoch menšie množstvo, neposeká to dobre, nože si pokrm nevedia stiahnuť z okrajov nádoby. V tomto prípade sa jedná o malý a kompaktný prístroj, ktorý vám bez problémov pripraví dostatočné množstvo napr. nátierky. Prípadne, ak potrebujete väčšie množstvo, môžete posekať na viackrát. Pri výkone 800W a dvoch rýchlostiach, pracuje rýchlo, takže o veľa času neprídete.

Pošlite článok známemu