Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Vyťažte z vákuovania maximum! Poznáte tieto funkcie moderných vákuovačiek?

Vákuovanie potravín je nielen efektívne, ale najmä ekonomické. Dokáže totiž žiadaným spôsobom predĺžiť životnosť potravín a vo finále tak šetrí nielen váš čas, ale najmä finančné prostriedky, ľudské zdroje a životné prostredie. Ak premýšľate o zaobstaraní praktickej vákuovačky alebo rovno celého vákuovacieho systému, overte, akými funkciami vybraný prístroj disponuje. Niektoré vákuovačky totiž zvládnu viac, než sa na prvý pohľad zdá.

Základné funkcie vákuovačiek

Prevažná väčšina vákuovaček a vákuovacích systémov disponuje dvoma režimami - manuálnym a automatickým, ktoré oceníte pri vákuovaní sypkých, vlhkých alebo naopak, krehkých potravín. Samozrejmosťou je, u novších modelov, aj zváračka obalov, vďaka ktorej potravinu bezpečne vákuovo zabalíte a zároveň uzavriete, takže sa k nej nedostane vlhkosť, ani pachy z chladničky či mrazničky.

Takto upravený pokrm alebo surovinu potom môžete jednoducho uložiť alebo ďalej spracovať (napríklad obľúbenou metódou sous-vide). Všetky vákuovačky a vákuovacie systémy Status sú navyše plne kompatibilné so všetkými vakuoavacími fóliami a rolkami tejto značky.

Funkcie, ktoré vás prekvapia a potešia

Pokiaľ zháňate naozaj spoľahlivého a profesionálneho pomocníka do kuchyne alebo reštaurácie, zamerajte sa na kompaktnejšie vákuovacie systémy a vákuovačky, ktoré okrem základných funkcií ponúknu aj celý rad ďalších praktických vychytávok, ktoré vám uľahčia vákuovanie a zároveň samotné používanie prístroja.

Napríklad model Provac 360 prišiel s inovatívnou funkciou Status SmartSeal, ktorá predstavuje aktívny systém zvárania fólií, ktorý vďaka automatickým úpravám teploty zaistí extra rýchle zavarenie fólie, čím šetrí elektrickú energiu.

Naopak, funkcia Status Smart Open / Lock umožňuje automatické otváranie a zatváranie veka. Prístroj je tak extrémne jednoduché zamknúť alebo odomknúť a to vďaka ľahko prístupnej páčke na veku. Zaujímavá je aj funkcia Status Stiki, ktorá spočíva v obojstrannej, znovu použiteľnej, lepiacej páske, ktorá zaisťuje komfort pri upevnení sáčkov do prístroja.

Pri samotnom vákuovaní isto oceníte aj praktický odpočet, vďaka ktorému bezpečne viete, ako dlho bude vákuovačka s konkrétnym pokrmom či potravinou pracovať. Ak radi a často grilujete, vyberajte prístroje s funkciou marinovanie, ktorá tento proces žiadaným spôsobom uľahčuje a urýchľuje, čo oceníte nielen počas grilovacej sezóny.

Za zmienku stojí aj praktická hadička, ktorou sú vybavené moderné vákuovacie systémy vybavené. Táto hadička slúži na vákuovanie nápojov v špeciálnych vákuovacích dózach. Novšie modely navyše disponujú poistkou proti prehriatiu prístroja a je dokonca možné ich umývať v umývačke. Ktorému z týchto praktických spoločníkov urobíte doma miesto?

 

Pošlite článok známemu