Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Sezóna nádchy je tu! Ako predísť prechladnutiu a čo robiť, keď ste už ochoreli

Každý rok je to to isté. Po lete prichádza ochladenie, ľuďom chýba slnko a ordinácie čakární sa začínajú pomaly plniť pacientmi s na vlas rovnakými príznakmi. Rýma, kašeľ, zvýšená teplota. Vy sa ale až k doktorovi tento rok nemusíte dostať. Stačí poznať pár jednoduchých trikov a rýma sa vám vyhne oblúkom. Dôležité je začať včas a nepoľaviť celú sezónu. A ak aj predsa ochoriete, skúste kombináciu všetkých našich odporúčaní naraz a uvidíte, že sa "dáte dohromady" počas pár dní.

Alfa a omega prevencie – vitamíny a pohyb

Aj keď za oknami zrovna nepraje slnko a človek by sa najradšej zabalil do teplej deky a popíjal horúci čaj, verte, že takto sa vaše telo na boj s vírusmi určite nepripraví. Radšej si oblečte tepláky a vybehnite do lesa alebo do fitka. Rovnako tak ale poslúžia aj pravidelné prechádzky. Po nich sa môžete zohriať čajom s vitamínom C – ten je totiž pre prevenciu najlepší. Ak zaradíte do svojho bežného denného režimu aspoň 30 minút pohybu, pravidelný príjem ovocia a zeleniny, každé prechladnutie sa vám vyhne oblúkom.

Bylinky – zázrak, na ktorý zabúdame

Často sa k nim obraciame ako k poslednej možnosti. V skutočnosti by už od dávnych čias mali byť tou prvou. Tzv. kráľovnou medzi bylinkami je echinacea. Tú je možné užívať ako v tabletách, tak v kvapkách, alebo ju dokonca inhalovať. Inhalácia bylinných esencií a éterických olejov je všeobecne dobrou voľbou, pretože nielenže užívate maximum účinnej látky (neprechádza totiž tráviacim traktom), ale inhaláciou sa navyše staráte o sliznice. Z bylín, ktoré sa oplatí užívať preventívne aj v akútnej fáze ochorenia môžeme menovať ešte harmanček, alebo rumanček, ktorý si v pohode vypestujete aj doma.

Inhalácia – prevencia aj liečba ochorenia

Možno ste doposiaľ netušili, ale inhalovať je možné aj preventívne. Ak totiž v sezóne zaradíte inhaláciu medzi pravidelné denné aktivity, uvidíte výsledky skutočne zachviľku. Inhalácia u detí aj dospelých zvlhčuje a ošetruje sliznicu. Vdychovaním účinnej látky sa telo bráni nielen už nastalému respiračnému ochoreniu, ale pôsobí aj ako skvelá prevencia. Taktiež vás trápia otázky typu: "Ako vyliečiť rýmu?" alebo "Ako vyliečiť rýmu za jeden deň?" S uvoľnením nosa pomôže inhalácia minerálnej vody – napríklad Vincentky alebo slaný roztok. Postup je jednoduchý – tekutina sa naleje do nádobky a následne je hadičkou privedená do rozprašovača. Vy potom len vdychujete vytvorený aerosol a necháte ho pôsobiť. Odporúčame inhalácie vykonávať pravidelne raz denne, aby boli výsledky čo najefektívnejšie. Inhalátory možno kúpiť buď ultrazvukové alebo kompresorové kompresorové, záleží len na preferenciách.

Hlavne dobrú náladu

Pri prevencii aj liečbe nezabúdajte na dobrú náladu a udržiavanie pozitívneho prístupu. Pretože väčšina vecí je práve v hlave. Nadmerný stres alebo nepohoda sa totiž priamo odrážajú na vašom zdravotnom stave. Skúste si urobiť každý deň chvíľu len pre seba, odpočinúť si, alebo si urobiť radosť inou maličkosťou. Duševné zdravie je polovica úspechu.

Pošlite článok známemu