Vedeli ste, že...???
Jablko znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, posilňuje imunitný systém, srdce a krvný obeh, stabilizuje hladinu cukru v krvi, blokuje tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov, povzbudivo pôsobí na nervovú sústavu, vďaka vysokému obsahu železa pomáha pri chudokrvnosti.
Škorica sa vyznačuje antioxidačnými účinkami a teda ochranou organizmu pred voľnými radikálmi, podporuje trávenie, zabraňuje nadúvaniu, pôsobí proti hnačke a rannej nevoľnosti v tehotenstve, urýchľuje uzdravenie pri horúčkovitých ochoreniach, má dezinfekčné účinky.
Hruška pomáha pri zažívaní, prečisťuje črevá a odstraňuje zápchu, pôsobí mierne dezinfekčne, obsahuje pektín, provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovú (pre krvotvorbu) aj vitamín C (posilnenie imunity). Hrušky majú aj rad minerálnych látok, draslík, sodík, meď aj vápnik.
Brusnice sú bohatým zdrojom vitamínov C a K a spolu s obsiahnutými polyfenolmi fungujú ako efektívny antioxidant. Pomáhajú proti bakteriálnej infekcii močových ciest, zabraňujú baktériám v ústnej dutine usadzovať sa na povrchu zubnej skloviny. Obsahujú tiež kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík. Výťažky chránia bunky tela pre útokmi chrípkových vírusov a pred 2/3 baktérií Helicobacter pylori spôsobujúcich žalúdočné vredy.
Javorový sirup je bohatý na draslík a vápnik, ale je aj vynikajúcim zdrojom mangánu a zinku. Obsahuje taktiež fosfór, železo, riboflavín a vitamíny B. Je to aj výborný antioxidant, chráni telo pred voľnými radikálmi. Prírodný javorový sirup je tmavohnedej farby, obsahuje cukor, ktorý ako jediný nejde priamo do krvi, ale je vstrebaný črevnými stenami, takže telo má možnosť odobrať si v každom momente len toľko, koľko skutočne potrebuje.