Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Jahodové cheesecake kocky

Lucia Gažová

14.06.2016

Tento krát som si pre vás pripravila zaujímavú variáciu klasického cheesecaku. Maslové cesto som ozvláštnila makom, samotný cheesecake zasa čerstvými jahodami z našej záhradky. Výsledok je naozaj veľmi príjemný, svieži a mak s jahodami sú spolu jednoducho super. Či už práve je obdobie dozrievania jahôd, alebo máte tie vaše zamrazené, výsledok bude vždy fantastický. Tak poďme na to.
Do formy s priemerom 20x25cm potrebujeme

na korpus
- 75g špaldovej múky
- 30g pomletého modrého maku
- 45g masla
- 1 žĺtok
- štipka soli

na cheesecake
- 250g mascarpone
- 150g smotanového syra
- 1 kyslá smotana
- 3lyžice múky
- 100g jahôd
- 90g cukru
- 3 vajcia

Napriek tomu, že cheesecake je jeden z veľmi jednoduchých koláčov, ja som na jeho dokonalej receptúre pracovala naozaj dlho. Potrebovala som, aby bol svieži, nadýchaný, nie príliš hutný, aby sa dobre krájal, konzistencia nebola príliš mazľavá. Jednoducho keď ste perfekcionista, aj na cheesecaku môže byť tak 28 kategórií chýb, ktoré vidíte len vy.

Jahodový cheesecake

Táto kombinácia surovín a pomerov je vyvážená, otestovaná a perfektná. Treba však dávať pozor na presné dávky a gramáže, ničoho nemôže byť len tak “od oka”. Presne na tieto exaktné recepty je najlepšia exaktná váha, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Mňa aj týmto receptom sprevádzala váha Salter, na ktorú som si tak zvykla, že už by som nemenila. Začneme od maslového cesta. Do misy si vhodíme všetky suroviny potrebné na cesto a ručne ich vypracujeme do vláčneho cesta. Hotové cesto sformujeme do jednej veľkej gule a necháme ho aspoň 15 minút zachladiť.

Jahodový cheesecake

Potom už vychladeným cestom vystelieme dno pripravenej formy, poprepichujeme bohate vidličkou a pečieme pri 180 stupňoch 10 minút. Alebo kým cesto nevonia v celej kuchyni a jeho okraje nie sú zlatisté.

Jahodový cheesecake

Počas pečenia korpusu si pripravíme samotný cheesecake. Najprv v kuchynskom robote vyšľaháme vajcia s cukrom do bielej peny, ktorá niekolkonásobne zväčší svoj objem. Potom do nich pridáme mascarpone, smotanový syr a opäť prešľaháme. Potom pridáme kyslú smotanu a rozmixované jahody a nakoniec prisypeme aj múku. Všetko spolu v kuchynskom robote spracujeme a nalejeme na upečený korpus.

Jahodový cheesecake

Pečieme pri teplote 155 stupňov 35 minút. Boky cheesecaku sa musia jemne nadvihnúť, stred sa stále trošku triasť, ale na dotyk musí byť pevný. Vtedy je cheesecake dokonalý. Po upečení ho necháme vychladnúť a krájame na rovnaké kocky. Ja som zvolila kocky o veľkosti 5x5cm, váš rozmer je však plne vo vašich rukách. Pri krájaní odporúčam použiť ostrý nôž, ktorý si občas namočte v horúcej vode, aby to išlo ako po masle. Hotové kocky nazdobte podľa seba a vychnutávajte! V chladničke vydržia ako nové 4 dni.

Pošlite článok známemu