Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Mliečne kávové špeciality: latte, macchiato a latte macchiato

Tieto tri pojmy, a zároveň tiež názvy lahodných kávových špecialít, sú dnes veľmi často skloňované. Ich interpretácia však pokrivkáva. Všetci tak nejako tušia, že sa jedna o mliečne variácie kávy, rovnako tak si asi väčšina ľudí vybaví viacfarebný nápoj. Avšak nech za to môže čokoľvek, stále sa vyskytujú zákazníci a niekedy aj neznalá obsluha, ktorá si tieto pojmy akosi nedá dohromady. Poďte spoločne s nami odhaliť rozdiely jednotlivých špeciálov a navnadiť sa na tu správnu kávovú vlnu!
Jedno espresso „makjáto“, prosím
     Talianske slovo macchiato, s výslovnosťou uvedenou v nadpise, v preklade znamená „bodkovaný“. Aby sa vám teda názov kávy lepšie pamätal a s výsledným produktom sa vo vašej mysli jednoduchšie stotožnil, predstavte si, že má bodkovanú či pokvapkanú penu. Tým sa nám výber zúžil len na dve kávy. Tou prvou je malé a roztomilé espresso macchiato, ktoré môžeme charakterizovať ako štandardné espresso s mliečnou penou. Podľa tradičného spôsobu prípravy z Talianska sa do šálky s espressom lyžičkou vkladá našľahaná pena z plnotučného mlieka pre tú najlahodnejšiu a najvyváženejšiu chuť. Peny nie je toľko, aby šálku naplnila. Jedna sa viac menej o množstvo prevažujúce klasický objem cremy. Moderný spôsob prípravy espressa macchiato využíva tzv. mikropenu, čo je hustejšia a sladšia pena.

Espresso Macchiato

Ďalší bodkovaný príbuzný

     Druhým „bodkovaným“ nápojom je v našom prehľade kávových špecialít trojfarebné café latté macchiato. To predstavuje veľký, aspoň 3 dl nápoj, podávaný v priehľadnom pohári. Už len na pohľad sa jedna o luxusnú kávovú delikatesu, ktorá je hodná dlhému vychutnávaniu v okruhu najbližších priateľov či rodiny. Latté macchiato sa pripravuje zahriatím a následným vyšľahaním mlieka, ktoré sa na chvíľku odstaví, aby sa vytvorila jasná hranica medzi ním a samotnou penou. Až potom sa do nej opatrne prileje kvalitné espresso (odporučiť môžeme v tejto súvislosti napríklad kávu Ebenica Intensivo s intenzívnymi čokoládovo-orechovými tónmi), ktoré sa ustáli medzi penou a mliekom, a tvorí tak onú príznačnú a mnohými milovníkmi kávy ospevovanú trikolóru.

Cafe Latte Macchiato

Latté bez macchiata?
     Ostáva nám posledný nápoj a tým je kafé (caffé, espresso) latté. V našich končinách sa vám faux pas nestane, ale ak si objednáte  v Taliansku „uno laté“, bude to úplne rovnaké, ako keby ste v Anglicku chceli „one milk“. Latté totiž v preklade označuje práve mlieko. Preto nezabúdajte zdôrazňovať aj ono magické slovko „caffé“. Caffé latté je možné úplne jednoducho charakterizovať ako espresso s teplým mliekom. Má väčšinou 2-3 deci a nemá ani veľa peny ani onú príznačnú trikolóru. Postup prípravy je opačný než pri káve latté macchiato. Mlieko sa totiž pridáva do šálky s espressom až na záver.  Často sa do cremy z espressa ešte kreslia latté art obrazce. O toto nadpozemsky krásne umenie vás v žiadnom prípade neoberieme. Ba práve naopak! Venovať sa mu bude jeden z našich budúcich článkov.

Cafe Latte

Dôverne splynutie mlieka a kávy
     Nech už za to môže kontrast farieb alebo chutí, ktoré sa navzájom skvelo doplňujú, sú mlieko a káva bezpochyby najobľúbenejšie kombinácie nápojov. Dokonca tak obľúbené, že na nich stoji biznis celej nadnárodnej korporácie Starbucks. Tí skvelo vystihli dopyt západnej spoločnosti po dvoch veciach - káve a veľkých drinkoch. V podstate predávajú viac mlieka než kávy, plus mnoho ďalších príchutí a spestrení. To, že ich menu nepatrí medzi najlacnejšie nie je potrebné podotýkať, otázkou ale je, či by ľudia boli ochotní platiť tak vysoké ceny za obyčajné espressa a či je mlieko naozaj tak veľmi drahé. Nič menej v pohodlí domova si môžete mliečne variácie kávy pripraviť tiež a to o poznanie lacnejšie. Ak chcete dosiahnuť naozaj vynikajúce výsledky, porozhliadnite sa po kávovej zmesi priamo určenej pre mliečne drinky. Zo skúseností mnohých kaviarní aj fajnšmekrov je vyzdvihovaná Ebenica Piano a Signatura Alpha, kávy slovenskej domácej značky, ktorá si na maximálnej kvalite zakladá a svoju ponuku neustále prispôsobuje dopytu svojich zákazníkov – vyznávačov kvalitnej kávy.

Pošlite článok známemu