Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Ristretto: limitovaná lahôdka pre kávových labužníkov

Petra Malá

01.04.2015

Káva je životobudič, ktorý k nášmu životu bezpochyby patrí. Existuje jej ale mnoho druhov, dokonca rozlišujeme spôsoby prípravy. V tomto článku si povieme niečo o Ristrette. Mnoho Stredoeurópanov nemá najmenšie tušenie, čo sa pod týmto pojmom v nápojových lístkoch ukrýva. A to je škoda, ktorú by sme mali napraviť.
Čo je Ristretto
     Ristretto je chuťovo najvýraznejšie espresso nápoj. Neznamená to však, že by obsahoval najviac kofeínu – priama úmera, že čím výraznejšia je chuť nápoja, tým vyšší obsah kofeínu má, je úplne mylná. Naopak – obsah kofeínu je u Ristretta veľmi nízky.
Pojem ristretto pochádza z taliančiny, prípadne ho môžeme odvodiť z anglického restricted ako obmedzený, limitovaný, malý. Pokiaľ si objednáte Ristretto, nedostanete viac nápoja než 20 ml.

      Stretnúť sa môžeme s typickými chuťami Ristretta, ku ktorým patria chute horko sladké, orieškové, čokoládové, výnimkou nie sú ani kvetinové a ovocné tóny. A pretože ide o Ristretto, chute sú naozaj koncentrované. Najkoncentrovanejšie. A či už zakúsime akúkoľvek chuť, vždy je veľmi lahodná.

Ristretto, Ebenica

     Taliani hovoria, že Ristretto je Espresso pre pokročilých milovníkov kávy, ktorí vedia oceniť esenciu kávy, ktorá zanecháva silnú a dlho doznievajúcu chuť. Ristretto má hustú a štruktúrovanú cremu. Samotná káva je celkovo veľmi intenzívna. Dá sa povedať, že ide o koncentrované, lahodné, krémové oleje, ktoré vznikajú pri extrakcii z kávovaru. Ristretto je ako horúca láva, ktorá začína pomaly vytekať prasklinou sopky. O božskej chuti Ristretta môže presvedčiť fakt, že ho s obľubou pije samotný pápež.

     Antoine de Saint-Exupery kedysi vyriekol, že „dokonalosť nie je stav, kedy už nie je čo pridať, ale stav, kedy nie je čo odobrať“. Mal by ochutnať Ristretto…

Ristretto, Ebenica

Ako sa Ristretto pripravuje
     Základným princípom pri príprave Ristretta je vychádzať z rovnakého množstva čerstvo pomletej kávy ako pri príprave Espressa, teda spravidla zo 7-8 g, množstvo ale môže byť aj väčšie. Na toto množstvo však na rozdiel od Espressa použijeme menej vody – maximálne spomenutých 20 ml. Pri príprave nápoja sa pracuje s jemnejšou mletou kávou a extrakcia trvá asi 25 sekúnd. Pokiaľ nemáme možnosť vybrať si jemnosť mletej kávy, pracujeme s hrubším zrnom, ale skracuje sa doba extrakcie a to na 18 sekúnd. Voda na Ristretto pochopiteľne nesmie byť vriaca. Ideálna je teplota v rozmedzí 88-92°C.

Tip: Pokiaľ si chcete vynikajúce Ristretto pripraviť doma, vyskúšajte kávu Ebenica Intensivo, ktorú hodnotitelia odporúčajú na prípravu short-shots – krátkych intenzívnych káv.

Ristretto, Ebenica

Ako si Ristretto vychutnávajú labužníci
     Milovníci Ristretta si nenechajú svoje potešenie naservírovať v ničom inom než v malých šálkach na Espresso, ktoré mávajú objem 50-70 ml. Pre lepšiu predstavu – 50 ml je pol decilitra. Ristretto pritom siaha ideálne do tretiny takejto šálky. Mnohí nadšenci do Ristretta si nápoj vychutnajú na jeden dúšok – a to, že tak kávu vychutnajú, dajú pri tomto dúšku náležite najavo. Samotnému vypitiu Ristretta ale predchádza  konzumácia niekoľkých dúškov vody pre zneutralizovanie chuti v ústach.
Na Ristretto je potrebné byť pripravený. Ten, kto miluje jemné a sladké kávové nápoje, jeho luxusnú chuť neocení. Fajnšmekri naopak vedia, že pokiaľ je niečo dokonalé, je to Ristretto.

Pošlite článok známemu