Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Tipy na grilovanie: vyťažte z neho maximum!

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a vy sa neviete dočkať, kedy znova „prevetráte“ svoj obľúbený gril a predvediete svoje kulinárske umenie? Či už grilujete klasické mäsko, zeleninu, pripravujete kreatívne špízy či chutné ryby, je tu pár vecí, ktoré by ste ako správny gurmán mali vedieť. Veríme, že vás tieto rady posunú v grilovaní o niekoľko levelov vyššie. Poďme na to!
Tipy na grilovanie

Neignorujte kvalitné marinovanie

Nakrájať mäso, zeleninu či ryby, ochutiť a hodiť na gril nestačí. Ak chcete mať z grilovania naozaj zážitok, potrebujete dostať z chutí maximum. Nezanedbávajte preto marinovanie. Vďaka marináde dosiahnete dokonalú súhru chutí, krehkosť marinovaného jedla a zároveň urýchlite prípravu na samotnom grile. Väčšina ľudí si pripraví suroviny, ktoré zmieša s marinádou a nechá odstáť niekoľko hodín v chladničke. My však na to pôjdeme inak. Ak máte pripravenú svoju obľúbenú marinádu, vylejte ju do vákuovacieho vrecka spolu so surovinami, ktoré sa chystáte marinovať a odsajte všetok vzduch. V prípade potreby môžete použiť aj vákuovacie boxy, z ktorých odsajete všetok vzduch mechanickou alebo elektrickou vákuovou pumpičkou. Čas uskladnenia v chladničke zvoľte podľa druhu surovín:
Bravčové, hovädzie, jahňacie: cca 5 hodín
Hydina: 2 hodiny
Ryby a zelenina: 30 minút

Pred grilovaním nechajte marinované suroviny zohriať na izbovú teplotu. Rozdiel v chuti vás určite milo prekvapí.

Vyskúšajte triky skúsených kuchárov
1. Predtým, ako začnete grilovať sa uistite, že je váš gril kvalitne „vypálený“. Zabránite tak priškvareniu surovín na rošt.
2. Teplota grilu môže byť na rôznych miestach iná a suroviny by sa tak nemuseli upiecť rovnomerne. Na zistenie teploty vyskúšajte poloziť na gril chlieb, čo vám pomôže odhaliť nerovnomerne zohriate miesta.
3. Mäso na grile neprepichujte. Stratilo by potrebnú vlhkosť a na stole by ste potom mohli mať namiesto šťavnatého stejku gumovú podrážku. Do mäsa môžete pridať kocku ľadu, ktorá zabezpečí potrebnú vlhkosť.
4. Pripáleniu rýb predídete vďaka plátkom citróna, ktoré naukladáte na gril a následne na nich poukladáte ryby. Ryby tiež nasiaknu príjemnou ale jemnou chuťou citróna a gastronomický zážitok je na svete.

Tipy na grilovanie

Povedzte áno ekológii

Grilovačka sa vydarila, poslední hostia sa pomaly rozpŕchli a vám na stole ostali zvyšky ugrilovaných chuťoviek. Práve v tejto chvíli prichádza dilema: vyhodiť či odložiť. Dobrá správa je, že vašu dilemu už za vás vyriešila slovinská spoločnosť STATUS, ktorá pomáha minimalizovať plytvanie potravinami. Medzi ich výrobkami nájdete okrem vákuovacích setov a pomôcok aj vákuovacie boxy. Všetky tieto vychytávky sa vám budú hodiť pred aj po grilovačke.  Ak sa rozhodnete výsledok vašej grilovačky zavákuovať, určite vás bude zaujímať ako dlho vám dané potraviny vydržia čerstvé. Vákuovacie boxy STATUS predĺžia životnosť potravín nasledovne:

- pri mäse, ovocí a zelenine sa doba trvanlivosti pri použití vákuových dóz predĺži 2 až 5 krát
- čerstvo nakrájané údeniny a salámy vám vydržia celých desať dní oproti bežným trom
- syry môžete skladovať nie dvanásť, ale až dvadsaťpäť dní
- listový šalát vydrží veľmi málo, vákuovaný ale až osem dní
- chlieb a pečivo zostanú čerstvé desať dní oproti dvom
- trvanlivosť vína sa predĺži z troch na pätnásť dní
- nesýtené nápoje z pôvodných siedmich dní sa vyšplhajú na dvadsať

Tak a teraz vám už nič nebráni v zahájení tohtoročnej grilovacej sezóny s vlastnými pravidlami. Poriadne si to užite a dobrú chuť!

Pošlite článok známemu