Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Vákuovanie kávy: Jednoduchý spôsob, ako udržať kávu dlhšie čerstvú a voňavú

Ak patríte medzi milovníkov voňavej kávy, pravdepodobne si nedokážete predstaviť nový deň bez plnej šálky tejto blahodarnej tekutiny. Ako dostať z kávy to najlepšie a čo robiť, ak si kúpite väčšiu zásobu vášho obľúbeného kávového favorita? Poradíme vám ako ju správne skladovať a pridáme aj tipy, vďaka ktorým si kávu naozaj vychutnáte.
Čo sledovať pri kúpe?
Aby ste z kávy dostali to najlepšie, snažte sa kupovať vždy iba celé (nemleté) zrná. Tie za vás potom doma pomelie kávovar či mechanický alebo elektronický mlynček na kávu. Ďalší postup sa potom odvíja od toho, aký druh kávy zvolíte. Pamätajte, že nič nezabije chuť kávy tak, ako keď ju pomeliete ...

Ak ste objavili svojho kávového favorita, potom pamätajte, že jeho typickú chuť a ďalšie charakteristické znaky mu prepožičiavajú aromatické oleje. Tie sa uvoľňujú pri jeho pražení. Počas nákupu by vás preto mala zaujímať ďalšia zásadná informácia, a síce to, kedy bola káva upražená.

Šálku plnú dokonalej chuti dostanete, ak meliete kávu upraženú maximálne pred štrnástimi dňami. Zrnková káva by sa teda u vás veľmi dlho ohriať nemala. Kupujte jej preto iba toľko, koľko ste schopní spotrebovať maximálne do týždňa.

Vákuovanie

Čo s nadbytočným množstvom kávy?
Kúpili ste viac kávy, než dokážete počas nasledujúcich štrnástich dní spotrebovať? Urobte maximum pre to, aby ste k nej zamedzili prístup vzduchu, svetla a vlhkosti. K tomu vám dobre poslúžia vakuovacie boxy Status, vďaka ktorým si káva uchová svoju arómu, jedinečnú chuť a ďalšie vlastnosti oveľa dlhšie, než pri bežnom skladovaní.

Vákuovacie boxy totiž pracujú na princípe vákua, ktoré v boxe vytvoríte za pomoci mechanickej alebo elektrickej vákuovacie pumpy. Samotný vakuovací box sa skladá z poloykarbonového veka, silikónového tesnenia a pri vybraných modeloch tiež z ABS roštu, ktorý sa umiestňuje na dno dózy a do samotnej nádoby.

Súčasťou veka je aj časový indikátor a ventil, ktorým sa vysáva vzduch za pomoci elektrickej alebo mechanickej vákuovacej pumpy. Samotná pumpa sa skladá z rukoväte, tela a piestu, ktorý sa prisaje k otvoru na veku vákuovacieho boxu a následne vysaje všetok prebytočný vzduch v nádobe. Správnosť vákuovania si môžete overiť skontrolovaním silikónového ventilu. Pri správnom zavákuovaní bude stlačený smerom dovnútra boxu.

Vákuovanie

Praktický tip na záver
Životnosť, jedinečnú chuť a vôňu kávy je vďaka vákuovacím boxom Status možné predĺžiť až niekoľkonásobne. Pokiaľ ale plánujete kávu skladovať po dlhšiu dobu, využite mrazničku.

Kávu nasypte do vákuovacie dózy alebo zavákuujte pomocou praktických vákuovacích systémov a uložte do niektorej z priehradiek. Naopak na rozšírený mýtus v podobe uloženia kávy do chladničky radšej zabudnite. Vlhkosť káve totiž naozaj nesvedčí ...

Súvisiace produkty

Pošlite článok známemu