Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Vákuovanie pre začiatočníkov: čo robí vákuum s potravinami?

Ako funguje vákuum?
Bežné skladovanie potravín v chladničke alebo mrazničke je spôsob, akým sa snažíme udržať potraviny čo najdlhšie „pri živote“. Ako však zo štatistík vyplýva, bežný Slovák vyhodí ročne cca 111 kíl potravín. To nás núti premýšľať nad doplnkovými metódami, ktoré nám pomôžu vyhadzovať menej potravín. Jednou z možností je osvojiť si jednoduché praktiky, medzi ktoré patrí aj vákuovanie. To funguje na princípe odsatia nadbytočného vzduchu okolo potraviny. Zamedzením prístupu vzduchu k potravine výrazne spomaľujeme jej oxidáciu a tvorbu bakteriálnych zárodkov, ktoré sa po vytvorení šíria rýchlosťou svetla. Vákuovanie taktiež spomaľuje tvorbu histamínu, čo ocenia hlavne ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou. Takto uskladnená potravina predĺži svoju životnosť až štvornásobne. Pozrite si náš prehľad:

Status

Vyberte si svoj obľúbený spôsob
Na trhu existuje mnoho druhov vákuovacích zariadení, napríklad od výrobcu Status alebo Laica, ktoré zbavia vaše potraviny kyslíka a predĺžia tak ich životnosť. Asi hlavým kritériom pre výber správneho spôsobu vákuovania je otázka, na akú dlhú dobu potrebujeme danú potravinu uskladniť. Ak uskladňujete potraviny, ktoré používate takmer denne, zvoľte vákuovacie boxy, džbán, kolíky, vrchnáky či iné rýchle pomôcky. Ak uskladňujete veci na dlhšiu dobu, ako napríklad mäso alebo sezónne potraviny, ktoré následne ukladáte do mrazničky, je vhodné siahnuť po fóliových vákuovačkách.

Materiály, z ktorých sú vakuovacie fólie a dózy vyrobené navyše odolávajú vysokým aj nízkym teplotám, sú zdravotne nezávadné a z potravín neabsorbujú arómu ani ich farbu. Ľahko sa tak stanú vítanými spoločníkmi moderných kuchýň a domácností. Naviac je možné používať ich opakovane, takže okrem svojej peňaženky šetríte tiež životné prostredie.

Status

Ak sa vám tento článok páčil a bol pre vás užitočný, odporúčame sledovať aj ďalšie články zo série „Vákuovanie pre začiatočníkov“. V ďalšom článku rozoberieme problematiku vákuovania tzv. rýchlych jedál vs. dlhodobého skladovania.