1. Plánujme svoje nákupyEšte predtým, než sa vydáte do spomínaného obchodu s potravinami (alebo akéhokoľvek iného), doprajte si doma čas na premyslenie nákupného zoznamu, prípadne na vytvorenie týždenného jedálneho lístka. Spíšte si suroviny, ktoré budete potrebovať na uvarenie naplánovaných obedov, zahrňte suroviny na raňajky, desiaty a večere. Čím podrobnejší zoznam máte, tým viac sa zvyšuje vaša nákupná „slepota“ a aj predpoklad, že si domov neodnesiete nákup 2x drahší ako ste pôvodne plánovali. Teraz si možno kladiete otázku: „Ok, ale čo ak sa tie potraviny za pár dní pokazia?“. Odpoveďou by vám mala byť vaša mraznička a novodobé metódy skladovania potravín (napríklad vákuovanie).
2. Zamerajme sa na dátumyZ nášho naplánovaného nákupného zoznamu vyselektujme potraviny s krátkym dátumom spotreby a snažme sa skonzumovať ich čo najrýchlejšie. Rozlišujme:
- Dátum spotreby/Spotrebujte do: potraviny po uplynutí tohto dátumu nie sú vhodné na konzumáciu.
- Dátum minimálnej trvanlivosti: pri správnom skladovaní môžeme potravinu konzumovať aj po tomto dátume.
3. Využívajme správne teplotné zóny v chladničkePozrime sa „na zúbok“ našej chladničke. Tá by mala mať spoľahlivé tesnenie a optimálnu teplotu (1-5 °C ). Teplotné zóny chladničky by sme mali využiť vo svoj prospech. Na vrchných poličkách by sme mali skladovať vajíčka, syry, maslo, na stredných ostatné mliečne výrobky, polotovary a údeniny a spodné poličky by mali patriť rýchlo-kaziacim sa potravinám ako napr. varené jedlo, mäso či ryby... Zelenina a ovocie by mali zaberať spodné šuflíky, no banány, mango, či citrusy skladujte radšej mimo chladničky. Dvierka patria prirodzene kečupu, horčici a nápojom. Všetky z týchto potravín je možné skladovať vo vákuovacích boxoch, fóliách alebo džbánoch, ktoré predĺžia životnosť potravín až štvornásobne. Viac tipov na skladovanie sme pre vás spísali v
tomto článku.
4. Ak sa dá, kompostujmeAj jedlo môžeme plnohodnotne „recyklovať“. Šupky zo zeleniny a ovocia, zvyšky varených jedál, staré ovsené vločky alebo múku môžeme použiť ako kvalitné hnojivo- kompost.
5. Konzervujme, sušme, vákuujme...Ak máme doma potraviny, o ktorých vieme, že ich v najbližšej dobe nebudeme používať, môžeme ich zakonzervovať zavarením, sušením, mrazením, vákuovaním alebo dokonca kombináciou viacerých metód. Ovocie, zelenina, huby či vňať sú ideálnymi adeptami nielen na
sušenie, ale aj vákuovanie. Ak ste sa rozhodli potraviny zamraziť, môžete ich predtým zavákuovať a predĺžiť tak ich životnosť ešte o niečo viac.
Vákuovať môžete dokonca aj zaváraniny za pomoci vákuovacích kolíkov. Kreativite sa medze nekladú.
Ak sa vám tento článok páčil a bol pre vás užitočný, odporúčame sledovať aj ďalšie články zo série „Vákuovanie pre začiatočníkov“. Nabudúce si povieme o tom, aký vplyv má vákuum na potraviny a ako vlastne vákuovanie funguje.
Zdroj: https://www.minzp.sk/files/odbor-odpadoveho-hospodarstva/neplytvajte-potravinami.pdf