Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Vákuové dózy: Naozaj uchovajú potraviny dlhšie?

Každá hospodárka to dobré pozná! Kvalitné a aspoň trochu trvanlivo uskladniť potraviny alebo prebytky hotových jedál je poriadny problém. Máme pre vás tip: Použite vákuové dózy! Majú mnoho príjemných výhod s ktorými vás teraz zoznámime.

V čom je trik....
     Vákuové dózy fungujú na princípe odsatia vzduchu, kde sa vo vnútri vytvorí vákuové prostredie. Sú vyrobené z leteckého skla, ktoré je vhodné ako do mrazničky a umývačky, tak aj do mikrovlnnej trúby. Použiť sa dajú pri teplotách -30 °C až 130 °C. Sú ľahké, veľmi dekoratívne, dajú sa vrstviť na seba a k dostaniu sú vyššie i nižšie varianty, v okrúhlom, obdĺžnikovom aj štvorcovom prevedení, o rôznych objemoch.

 

 

Status Vákuové dózy


Ako to vlastne funguje?
     Vákuová dóza sa skladá z poloykarbonového viečka - uzáveru, silikónového tesnenia, ABS roštu (nie vždy), ktorý sa umiestňuje na dno dózy a zo samotnej nádoby. Vo veku je dátumové kolečko a ventil, ktorým sa vysáva vzduch za pomoci vákuové pumpy, ktorá je nevyhnutnou súčasťou. Pumpa zostáva z rukoväte, samotnej pumpy a piestu.

Použitie je jednoduché, potraviny vydržia
     Pred vákuovaním by mali mať potraviny izbovú teplotu. Potom naplníte dózu potravinami, nasadíte viečko a ľahko zaklapnete uzáver. Na ventil viečka nasadíte pumpičku a odsajete všetok vzduch z nádoby. Pre opätovné otvorenie stlačte ventil uprostred viečka.

 

 

 

 

Status Vákuové dózy


Ako sa predĺži doba skladovania
- Všeobecne u mäsa, ovocia a zeleniny sa doba trvanlivosti pri použití vákuových dóz predĺži 2 až 5 krát.
- Čerstvo nakrájane údeniny a salámy vám vydržia celých desať dní oproti bežným trom.
- Syry môžete skladovať nie dvanásť, ale až dvadsaťpäť dní
- Listový šalát vydrží veľmi málo, vákuovaný ale až osem dní
- Chlieb a pečivo zostanú dobré plných desať dní oproti dvom
- Trvanlivosť vína sa predĺži z troch na pätnásť dní
- Nesýtené nápoje z pôvodných siedmich dní získajú dní dvadsať

 

 

 

 

Status Vákuové dózy


Prečo si ich teda zabezpečiť?
     Vákuové dózy sú technológiou v skladovaní potravín šetrnou a zdravou, pretože uchovávajú vitamíny, minerály, výživné látky a udržujú prirodzenú farbu i tvar potravín. Predlžujú ich trvanlivosť a uchovávajú nutričné hodnoty. Potraviny v nich uskladnené nestrácajú svoju arómu a ani neprijímajú pachy od iných. Vákuum zabraňuje pôsobeniu vlhkosti, alebo naopak vysušeniu potravín. Vďaka ručnej pumpe môžete dózy použiť kdekoľvek, nielen doma v kuchyni, ale aj na grilovanie, pikniku alebo na cestách. Ich výhodou je taktiež praktický tvar a možnosť vrstvenia na seba v špajzy, chladničke i komore. A pokiaľ máte radi všetko po ruke, ideálne sa hodí na poličky, kde vám vytvoria peknú dekoráciu.

 

 

Pošlite článok známemu