Vanilkové cupcakes s gaštanovým krémomna 15ks veľkých cupcakes s priemerom 7- 8 cm potrebujeme: 200g špaldovej hladkej múky
100g práškového cukru
3 vajcia
100ml mlieka (môžete nahradiť mandľovým, alebo ryžovým)
1 prášok do pečiva
štipka soli
80g masla
na ganache z bielej čokolády potrebujeme: 100g bielej čokolády
75ml smotany na šľahanie
na gaštanový krém potrebujeme: 250g mascarpone
100g smotanového syra
100g jemného tvarohu
100g gaštanového pyré (aspoň 70%)
70g práškového cukru
Na cesto si v kuchynskom robote vymixujeme maslo s práškovým cukrom do bielej nadýchanej peny. Tento proces trvá asi 3 minuty a maslo by pri ňom malo byť izbovej teploty. Silnejšie
kuchynské roboty vám penu vypracujú aj rýchlejšie, ja používam
Russell Hobbs a suroviny sú vyšľahané jedna radosť. K maslovej pene po jednom pridávame vajcia, ktoré musia byť tiež izbovej teploty, ak by boli príliš studené, v maslovej pene by sa nám zrazili. Potom do vaječnej zmesi pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Nakoniec do takmer hotového cesta pomaly vlievame za stáleho miešania mlieko.
Hotovým cestom si naplníme cukrárenský, alebo obyčajný sáčok a plníme ním formy na cupcakes. Cestom formy stačí naplniť do cca 2/3, vtedy cupcakes krásne narastú a budú presne také, ako majú byť. Cupcakes pečieme pri teplote 150 stupňov cca 30 minút, aby boli na povrchu krásne zlaté a povrch zapichnutej špajdle zostal čistý.
Upečené cupcakes necháme vychladnúť na mriežke a medzitým si pripravíme ganache z bielej čokolády, ktorou budeme cupcakes plniť. Smotanu na šľahanie privedieme na miernom ohli k varu, odstavíme a prisypeme nalámanú bielu čokoládu. Čokoláda sa po chvíľke v smotane úplne rozpustí a vznikne nám tekutá jednoliata hmota. Ganache si prelejeme do sáčku a odložíme. Vychladnuté cupcakes pomocou odstraňovača jadrníkov jabĺčok “vydlabeme” aby nám vznikol priestor na ganache. Pripravené cupcakes potom plníme vychladnutou ganache a naspať priklopíme klobúčikom z cesta, ktorý nám zostal.
Krém pripravíme vyšľahaním všetkých surovín naň potrebných. Hotový krém preložíme do cukrárskeho sáčku a zdobíme ním cupcakes. Navrch ešte ovocie presne podľa vašej chuti a je hotovo. Ja ku gaštanom vždy používam figy, vedeli ste, že táto kombinácia je chuťovo tak vyvážená, že je jednoducho dokonalá? Vyskúšajte :) Aj pri tomto recepte mi k presnosti dopomáhala
váha Salter a celé to bolo jednoduché a rýchle vďaka
kuchynskému robotu Russell Hobbs.