Aké by to boli Vianoce bez vianočného pečiva? Myslím si, že všetci musíme len súhlasiť, že vianočné pečivo neodmysliteľne patrí k týmto sviatkom. Čím viac druhov, tým lepšie. Či už máte radi tradičné chute, alebo nové kombinácie, na Vianoce si každý nájde to svoje. My sme si pre Vás pripravili opäť veľmi chutný recept, ktorý nezaberie veľa času.
Ingrediencie: 450 g hladkej múky
250 g masla
150g práškového cukru
2 žĺtka
Vanilkový lusk
Šťava a kôra z 1 citróna
Kôra z 1 pomaranča
Ako prvé si aspoň hodinu pred pečením vytiahneme maslo z chladničky. Výhodou neskôr bude jeho konzistencia a ľahšie zapracovávanie do cesta. Pri pečení mi došiel práškový cukor, a tak som si pomohla v súčasnosti veľmi popoulárnym smoothie
makerom Mix&Go od výrobcu Russell Hobbs, ktorý si s premenou kryštálového cukru na práškový poradil rýchlo a hladko a ja som mohla pokračovať v pečení. Ak máme všetky prísady pripravené, premiestnime ich do spoločnej misky a spracujeme. Po spojení všetkých prísad by nám malo vzniknúť kompaktné a už aj veľmi chutné cesto.
Aby sa nám s ním ale lepšie pracovalo, dáme ho na pol hodinu zachladiť do chladničky. Dôležitým krokom je samozrejme cesto zakryť potravinovou fóliou alebo igelitovým sáčkom, aby nám neobschlo. Následne cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske asi na hrúbku 0,5 cm.
A môžeme začať
vykrajovať! Či už hviezdičky alebo iný vianočný motív, je len na Vás. Samozrejme, že kúsok cesta odložíme aj pre našich najmenších, aby sme do vianočného pečenia zapojili aj ich.
Teraz nám zostáva už len jediné. Poukladať ich na plech a dať im malú bodku na záver. Ozdobiť ich môžete akokoľvek. Či už posekanými orechmi, poprášiť ich kakaom alebo ich nechať len tak. Ich chuť je proste dokonalá! Pečieme na 155 stupňov 10-12 minút.
Dobrú chuť!