Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Voľte rýchle a zdravé varenie: Parné hrnce dokážu zázraky!

25.10.2014

Výhodou parných hrncov je, že príprava jedla si nevyžaduje tuky, takže je vhodná aj pre ľudí s diétou. Zemiaky sú pripravené do niekoľkých minút, zeleninu pripravíte aj zmrazenú a para bráni tomu, aby sa mäso pri príprave vysušilo. Tento technický zázrak má navyše nízku spotrebu a hodina varenia vyjde na 0,15 €.
Ako to funguje?
     V spodnej časti hrnca sa nachádza zásobník vody, tá sa pod vplyvom tepla mení na paru a cez malé dierky prúdi v jednotlivých nádobách umiestnených nad sebou, prípadne vedľa seba. Rôzne druhy pokrmov sa pripravujú samostatne a súčasne bez toho, aby sa premiešali ich chute a pachy. Kondenzovaná voda pritom odteká do odpadovej nádoby a pri parení sa použije vždy nová dávka pary.

Tefal VC3008     Variť tak možno niekoľko jedál súčasne, čím ušetríte čas aj peniaze. Pri parnom hrnci určite uvítate zásobník na bylinky a koreniny, čím sa do jedla už počas prípravy primiešajú intenzívne vône, niektoré modely majú integrovaný podstavec na vajíčka. Na dokonalé jedlo sa hodí aj miska na varenie omáčok, polievok a ryže. Jednotlivé časy príprav sa môžu prednastaviť, dokonca uložiť do pamäti na budúce použitie.

Nielen klasika
     Pariť môžete aj v špeciálnych titánových hrncoch. Použiteľné sú pre všetky druhy sporákov vrátane indukčnej dosky, vhodné sú aj do umývačky riadu. Fascinujúci je kombinovaný model, ktorý v sebe spája parný hrniec s mixérom. Pochvaľovať si ho budú hlavne mamičky, pretože je skvelým pomocníkom pri príprave detskej stravy. Najskôr v pare uvaríte ovocie, zeleninu, rybu alebo mäso, následne nádobu prevrátite a pokrm rozmixujete.

Ryžovar
     Nie každý vie uvariť ryžu, ryžovar áno! Tento kuchynský spotrebič bol vyvinutý špeciálne na varenie ryže. Stačí ju dobre prepláchnuť, pridať soľ, korenie a požadované množstvo vody priamo do nádoby, zapnúť a popri tom sa venovať príprave ďalších pokrmov alebo upratovaniu. Keď je ryža hotová, zariadenie sa prepne do režimu udržiavania teploty. Umývanie varnej nádoby nie je žiadna tragédia – teflonový povrch stačí opláchnuť vodou.

Odborník radí
„Varenie na pare eliminuje zbytočné pridávanie tukov do jedál. Okrem zdravotných a chuťových aspektov je veľmi rýchle, jednoduché a praktické. Vďaka viacerým nádobám si tak naraz môžete uvariť hlavné jedlo, prílohu aj dezert." Dušan Holec, marketingový manažér, Tefal

Pošlite článok známemu