Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Vyrobte si tie najobľúbenejšie syry doma! Máme pre vás tri recepty

Ak patríte medzi vášnivých konzumentov najrôznejších druhov syra, určite nám dáte za pravdu, že zohnať v bežných obchodoch naozaj kvalitný výrobok je často nadľudský výkon. Našťastie existujú moderní pomocníci, s ktorými máte úplnú kontrolu nad zložením vašej syrovej pochúťky a napokon aj jej výslednou chuťou. Jedným z nich je výrobník syra Ariete B-cheese, ktorý zvládne vyrobiť domáci jogurt, syr či dokonca stredomorské tzatziki.
Trocha teórie na úvod...
Výrobník syra B-cheese je "dieťaťom" talianskeho výrobcu Ariete. Kto by mohol vedieť o výrobe lahodných syrov viac než práve Taliani? Samotný spotrebič vás hneď na prvý pohľad zaujme svojimi zaoblenými tvarmi, rovnako ako príjemnou farebnou kombináciou. Jeho súčasťou sú tri stohovateľné koše, vďaka ktorým je tento pomocník neuveriteľne skladný, čo ocenia najmä majitelia menších kuchýň.

Milovníčka syrov testuje nový výrobník syra B-cheese od Ariete

B-cheese dokáže vykúzliť celý rad chutných syrov, jogurtov alebo základov omáčok a dressingov. Pre lepší prehľad o tom, aké syry môžete s jeho pomocou ochutnať, sme pre vás tento e-book. A rovno sme vybrali tri jednoduché recepty, ktoré stoja za vyskúšanie! K príprave syrových pochúťok budete potrebovať len niekoľko základných ingrediencií a trochu voľného času. Tak čo? Ideme na to?

Ariete B-Cheesee

Klasický čerstvý biely syr
Na prípravu klasického bieleho syra budeme potrebovať 1,5 litra mlieka (ideálne nepasterizovaného od lokálnych farmárov) 20 g jemnozrnnej soli a 5 ml syridla (kúpite v kamenných obchodoch so syrárskymi potrebami alebo e-shopoch).

Postup výroby čerstvého syra je potom už veľmi jednoduchý. Mlieko nalejte do nádoby, prisypte soľ a dobre rozmiešajte. Vložte kôš na syr a spustite program č. 1. Vo chvíli, keď zabliká indikátor "dávkovač," zamiešajte mlieko špachtľou a pridajte syridlo zriedené v 15 ml vody. Miešanie zastavte v opačnom smere a stlačte tlačidlo "OK".

Teraz sa o syr nemusíte hodinu a pol starať. Akonáhle zabliká indikátor "špachtle,“ rozkrájajte syr na cca centimetrové kocky a stlačte opäť tlačidlo "OK". Keď uvidíte blikať indikátor "pridať", opäť stlačte tlačidlo "OK".

Predposledným krokom je blikajúci indikátor so šípkou "vybrať“, kedy kôš vytiahnete, necháte odkvapkať a opäť stlačíte tlačidlo "OK". Keď zabliká indikátor "vybrať“, opatrne vytiahnite kôš, nechajte ho odkvapkať a stlačte tlačidlo "OK". Po dvoch hodinách sa na spotrebiči zobrazí indikátor "koniec," a vy môžete syr (po vychladnutí) premiestniť do chladničky, kde vydrží pokojne aj päť dní.


Lahodná mliečna ricotta
Na výrobu tohto čerstvého a lahodného syra budete potrebovať 2 litre plnotučného alebo polotučného mlieka (podľa typu vláčnosti výslednej ricotty), 15 g jemnozrnnej soli a 6 g kyseliny citrónovej.

Postup je veľmi podobný vyššie uvedenému. Stačí mlieko naliať do nádobky, pridať soľ, zamiešať a vložiť kôš na syr. Tentokrát ale spustite program č. 2. Akonáhle mlieko dosiahne požadovanú teplotu, rozsvieti sa indikátor "dávkovač". Ten signalizuje nutnosť pridať do mlieka kyselinu citrónovú, opäť rozpustenú v 15 ml vody.

Následne sa mlieko so soľou a kyselinou zahreje na 90 ° a onedlho zabliká indikátor "vybrať". Opatrne vytiahnite kôš, stlačte tlačidlo "OK" a nechajte aspoň 30 minút odkvapkať. Akonáhle sa rozsvieti indikátor "koniec," nechajte ricottu vychladnúť a následne premiestnite do chladničky, kde v pohode vydrží tri dni.


Rýchly syr bez syridla
Nemôžete si dovoliť na čerstvý syr čakať nekonečne dlho a zabudli ste kúpiť syridlo? Výrobcovia B-Cheese mysleli aj na takéto prípady. Budete potrebovať 1,2 litra mlieka, 625 g jogurtu a 5 g soli. Začiatok je rovnaký ako pri vyššie uvedených receptoch. Po naliatí mlieka a jogurtu do nádoby a prisypaní soli stlačte program č. 2. Tentoraz si nevšímajte indikátor "dávkovač" (vypnete ho stlačením tlačidla "OK").

Akonáhle zabliká indikátor "vybrať", vyberte kôš von a stlačte tlačidlo "OK". Po odkvapkaní uložte syr do chladničky, kde ho môžete uchovávať po dobu piatich dní.

Zaujali vás vyššie uvedené recepty? Pozrite si tiež ďalšie, ktoré sú súčasťou nášho e-booku!

Pošlite článok známemu