Logo
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Logo
Otvoriť menuOtvoriť vyhľadávanie

Ako si vybrať vákuovačku potravín – 1. diel

Uvažujete o kúpe vákuovačky potravín, ale ste stratení v parametroch, ktoré uvádzajú predajcovia: výkon motora, podtlak, čerpací objem atď.? V tomto podrobnom zozname Vám vysvetlíme, čo jednotlivé pojmy znamenajú a ako ovplyvňujú skutočnú manipuláciu so spotrebičom a skladovanými potravinami.

Vákuová sila alebo podtlak (- mbar)

Výkon vákua alebo (dosiahnutý) podtlak sa meria v záporných milibaroch. Táto informácia vám povie, hodnotu maximálneho podtlaku, ktorý dokáže spotrebič vo vrecku vytvoriť. Čím vyšší je podtlak, tým viac vzduchu (a teda aj kyslíka) sa odstráni, takže je menšia šanca na rozvoj mikroorganizmov.

Čerpadlo – typ a počet

Čerpadlo vákuového zariadenia môže byť membránové alebo piestové (jedno- alebo dvojpiestové). V samotnom vákuovom zariadení môžu byť inštalované aj dve čerpadlá. Typ a počet čerpadiel ovplyvňuje rýchlosť odstraňovania vzduchu z vrecka alebo nádoby. Dvojité čerpadlo, samozrejme, odstraňuje vzduch rýchlejšie ako jedno. Pre vás to znamená, že prístroj v krátkom čase odstráni vzduch z vrecka a zvarí ho. Vaše jedlo bude rýchlejšie zabalené. Prejaví sa to najmä pri rozsiahlejšom balení mäsa, údenín a plodín zo záhradky.

Výkon čerpadla resp. pumpy (l / min)

Výkon čerpadla sa meria v litroch za minútu a udáva, koľko objemu vzduchu sa odčerpá za jednu minútu. Záleží predovšetkým na type a veľkosti čerpadla, počtu otáčok motora a výkone motora. Väčší čerpací objem znamená rýchlejšie čerpanie vzduchu z vrecka resp., nádoby.

Výkon (W) 

Výkon spotrebiča sa meria vo wattoch a vyjadruje maximálny elektrický výkon spotrebiča po pripojení, ktorý spotrebič v danom momente dosiahne. Pre koncového užívateľa to väčšinou znamená výkonnejšie zariadenie, no zároveň vyššiu spotrebu elektrickej energie, preto je najlepšie nájsť zariadenie, ktoré má optimálny pomer medzi výkonom a ostatnými funkciami.

Manuálna a automatická funkcia odsávania

Manuálne a automatické možnosti vákuovania umožňujú skladovať rôzne potraviny – od sušeného mäsa až po jemné pekárenské výrobky a šťavnaté ovocie. Najjednoduchší spôsob, ako vysvetliť dôležitosť týchto možností, je porovnanie sušeného a čerstvého mäsa. Suché mäso je pevné a bez vlhkosti, takže ho môžete vákuovať jedným stlačením tlačidla – automatická funkcia. V tomto prípade spotrebič odsaje vzduch do maximálneho podtlaku, ktorý poskytuje vstavané čerpadlo a následne vrecko utesní.

Na druhej strane máme čerstvé mäso, ktoré obsahuje veľa tekutín. Ak by sa odsávalo s automatickou funkciou, zariadenie by odsávalo kvapalinu a v prípade, že nemá zberač kvapaliny resp. ak by vtiahol väčšie množstvo, pokazil by sa.

Na uskladnenie čerstvého mäsa, šťavnatého ovocia, (blanšírovanej) zeleniny a pekárenských výrobkov by sa malo používať manuálne alebo pokročilejšie pulzné odsávanie. Niektorí výrobcovia túto funkciu nazývajú aj „mäkké“ alebo „jemné“ odsávanie (GENTLE). Manuálne odsávanie je jednoduché a znamená to, že zastavíte chod pumpy stlačením tlačidla, keď usúdite, že bolo odčerpané dostatočné množstvo vzduchu, keď tekutina začne kĺzať po vrecku smerom k prístroju. Prístroj potom automaticky zvarí vrecko.

Kvapalinový senzor

Na tekutinu vás upozorní kontrolka, ktorá sa rozsvieti, keď prístroj nasaje väčšie množstvo tekutín. Riešenie problému je pomerne jednoduché - stačí vyčistiť a vysušiť špeciálnu nádobu vo vákuovom kanáli. Napriek zabudovanému senzoru, odporúčame na uskladnenie vlhkých potravín vždy využívať manuálnu funkciu, ktorá v správnom čase prestane odsávať vzduch.

Zberná miska na tekutinu

Zberná miska predstavuje o niečo jednoduchšiu ochranu proti absorpcii tekutín pri odsávaní. Zvyčajne ide o nádobu, v ktorej sa zbierajú kvapky absorbovanej tekutiny. V prípade veľkého množstva vlhkosti sa však čerpadlo a tlakový spínač zničia. Spočiatku sa to prejavuje tak, že spotrebič už neprepne na automatické zváranie a v extrémnych prípadoch už ani neodsáva vzduch. Vo všeobecnosti výrobcovia odporúčajú tekuté potraviny najprv zamraziť vo vhodnej nádobe a po približne 12-18 hodinách potravinu zavákuovať vo vrecku.

Na aké ďalšie funkcie sa zamerať? Čoskoro Vám prinesieme pokračovanieo ďalších funkciách vakuovačiek potravín, ktoré by  ste mali brať pri výbere tej svojej do úvahy. Aby sme Vám výber vakuovačky potravín čo najviac uľahčili dozviete sa viac napr o canister funkcii, rezáku, uzamykacom systéme, ....

Pošlite článok známemu